Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Δύσκολα τα επόμενα χρόνια

Δύσκολα προβλέπει ότι θα είναι τα επόμενα χρόνια από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης για την Ελλάδα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο, μάλιστα, σημειώνει ότι τα ενδεχόμενα χρεοκοπίας ή Grexit δεν έχουν αποφευχθεί οριστικά.

Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής δόθηκε στη δημοσιότητα και αναφέρεται αναλυτικά στις πολιτικές και κοινωνικές επιδράσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ συμπεραίνει ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν».

«Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη», σημειώνουν οι συντάκτες της.

Όσον αφορά τη συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή, η έκθεση περιγράφει τις επιπτώσεις που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική οικονομία στην περίπτωση αυτή.

Επικαλούμενοι μελέτες του ΔΝΤ για υποτίμηση της δραχμής κατά 50% σε σχέση με το ευρώ, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν απαξίωση των καταθέσεων και έκρηξη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 35%, ενώ η μείωση του ΑΕΠ θα ανερχόταν σε 8%.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επίσης, διαφοροποιείται από τις τοποθετήσεις της προέδρου της Βουλής περί πραξικοπήματος: «Ο χαρακτηρισμός της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως πραξικόπημα, είναι κατά την άποψή μας παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Capital Controls

Τις σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, διαπιστώνει περαιτέρω η έκθεση, η οποία πάντως τονίζει ότι «η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική, για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια».

Μείωση ΑΕΠ

Η μείωση του ΑΕΠ σε εβδομαδιαία βάση εκτιμάται από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ για το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Πάντως, επισημαίνεται ότι με βάση την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση από 2% ως 4% φέτος, οι ετήσιες απώλειες στο ΑΕΠ για το 2015 προσδιορίζονται από 4 δισ. ευρώ έως και 10 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα καταργηθούν άμεσα και αναφέρεται ότι «η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ, όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, εκτιμάται ότι το 2015 μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: skai.gr

 

GrexitΓραφείο Προϋπολογισμού Βουλήςσυμφωνία με δανειστέςχρεοκοπία