Υπερδιπλασιάστηκε η απόλυτη φτώχεια στην Ελλάδα - Αύριο στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Την τραγική κατάσταση στην οποία διολίσθησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια της κρίσης καταγράφει μελέτη της ΓΣΕΕ που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Εθνους», ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου φτώχειας του 2009.

Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%.

Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η πιο σημαντική επιδείνωση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για τους   οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012.  Το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014.

Την ίδια ώρα οι κλαδικές Εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, οι οποίες προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010 -2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%.

Ωστόσο, οι τέσσερις απεσταλμένοι των θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ) φτάνουν σήμερα «ορεξάτοι» στην Αθήνα, εκτός από την τελευταία, η οποία, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τοην Ουάσινγκτον που μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, δεν θα ταξιδέψει για την Ελλάδα σήμερα αλλά ανέβαλε το ταξίδι της για αύριο Πέμπτη.

Το «κουαρτέτο» έχει καταστήσει σαφές ότι θα ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των «καυτών» ζητημάτων που η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξουν, ως προς την πλειοψηφία τους, με τίποτα.

Ετσι, το ΔΝΤ θέτει ως προτεραιότητές του τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με αποφυγή αύξησης του κατώτατου μισθού και περαιτέρω «ευελιξία» της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προχωρώντας στις παρακάτω συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση:

1. Για τα εργασιακά:

• Να μην υπαναχωρήσει σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.

• Να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό. Οπως αναφέρει το Ταμείο ακόμα και σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

• Να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

• Να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

2. Για τις μεταρρυθμίσεις:

• Να συνεχιστεί η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

• Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ και δεν έχουν προχωρήσει για την άρση των στρεβλώσεων ανταγωνισμού σε αγορές προϊόντων (φαρμακεία, Κυριακές, εκπτώσεις κ.λπ.).

• Να συνεχιστεί η μείωση των διοικητικών βαρών.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το ιδανικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει ολοκλήρωση των ελέγχων έως την Παρασκευή ή Σάββατο το αργότερο. Αυτό είναι όμως το πρώτο μόλις βήμα για τη συμφωνία. Η τεχνική αξιολόγηση θα φέρει στο φως στοιχεία και «πυρομαχικά» που θα χρησιμοποιήσουν οι δανειστές στις τελικές διαπραγματεύσεις.

Χθές, που ήταν η επίσημη πρώτη για τα τεχνικά κλιμάκα, τριάντα Έλληνες και ξένοι ειδικοί έψαχναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να βρουν… «σε ποιον δεν χρωστάει το ελληνικό δημόσιο» και να μπορέσουν να καταγράψουν τις πιεστικές ανάγκες πληρωμών που αντιμετωπίζει για τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση.

Τα χρέη που πρέπει επειγόντως να πληρωθούν προς το εξωτερικό  αλλά και σε Έλληνες ιδιώτες στο εσωτερικό προσεγγίζουν ήδη τα 10 δισ. ευρώ  -και αυτά είναι ένα μέρος μόνον της «ζημιάς» στην ελληνική οικονομία κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Τις επόμενες μέρες οι ελεγκτές θα πρέπει να πουν και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν -αφού τα πρώτα 7,2 δισ. που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η χώρα εξανεμίστηκαν πάλι για συσσωρευμένα χρέη.

Και όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν ως το Σάββατο το αργότερο, για να αποτελέσουν τη βάση για την πρώτη έκθεση που θα συντάξουν και θα παραδώσουν στο Eurogroup, που θα αποφασίσει πόσο θα είναι το νέο δάνειο αλλά, κυρίως, πώς και με ποιούς όρους θα δοθεί στην Ελλάδα.

ΓΣΕΕΔΝΤΕΛΛΑΔΑφτώχεια