Θεσμικοί «κυνόδοντες», κυβερνητικά... «ξόρκια» - Στο Γενικό Λογιστήριο το «κουαρτέτο» των δανειστών

Το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στη διαπραγμάτευση επιβεβαιώθηκε ήδη από τη χθεσινή, πρώτη μέρα των «τεχνικών συζητήσεων» με τους «θεσμούς», παρά τα… «ξόρκια» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), δήλωσε, ότι «θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά»…

Η πολυμελής ομάδα των τεχνοκρατών από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM πέρασε την πόρτα του κτηρίου του Γενικού Λογιστηρίου λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί. Στο κτήριο της οδού Πανεπιστημίου έφτασαν με δύο κλειστά βανάκια, που μετέφεραν από έξι άτομα το καθένα, αφού νωρίτερα είχαν ξεκινήσει από το ξενοδοχείο «Χίλτον» όπου έχει καταλύσει η αποστολή των ελεγκτικών κλιμακίων. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» οι τεχνοκράτες κατά την αποχώρησή τους από το ξενοδοχείο προσπάθησαν να κρύψουν τα πρόσωπά τους με τους χαρτοφύλακες που κρατούσαν στα χέρια τους.

Για το θέμα της απαίτησης τρίτου «πακέτου» με προαπαιτούμενα μέτρα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε στο ΑΠΕ ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

Ομως, αυτοί οι… «κάποιοι» είναι η ίδια η Κομισιόν, η οποία χθες, δια της εκπροσώπου του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα, ζήτησε επίσης νέα μέτρα πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συντάχθηκε από τις 10 Ιουλίου, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα έχει κάτι λιγότερο από άκαμπτη στάση στα εργασιακά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια αποτελεί συνηθισμένη τακτική πριν την έναρξη κάθε διαπραγμάτευσης, οι μετέχοντες σε αυτήν να ανοίγουν όλα τα θέματα σε μια προσπάθεια να αιφνιδιάσουν και να αποδιοργανώσουν τον συνομιλητή τους.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές, ότι η οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν αφήνει στην κυβέρνηση πολλά περιθώρια τακτικών ελιγμών από την πλευρά της.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», το Ταμείο διαπιστώνει «έλλειψη προόδου στο κομμάτι των εργασιακών αλλαγών», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστρέψει πρόσφατες δράσεις που έχουν αναληφθεί, όπως το να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.λπ.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μόνο μέρος από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, να προχωρήσει στην απελευθέρωση λίγων κλειστών επαγγελμάτων, να μειώσει τα διοικητικά κόστη κ.λπ. Σημειώνει ότι τα θέματα αυτά είναι υπό συζήτηση, καθώς το Ταμείο θέλει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν από την έλευση των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητές του τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προχωρώντας στις παρακάτω συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση:

1. Για τα εργασιακά:

• Να μην υπαναχωρήσει σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.

• Να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό. Οπως αναφέρει το Ταμείο ακόμα και σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

• Να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

• Να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

2. Για τις μεταρρυθμίσεις:

• Να συνεχιστεί η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

• Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ και δεν έχουν προχωρήσει για την άρση των στρεβλώσεων ανταγωνισμού σε αγορές προϊόντων (φαρμακεία, Κυριακές, εκπτώσεις κ.λπ.).

• Να συνεχιστεί η μείωση των διοικητικών βαρών.

3. Επιχειρηματικότητα:

• Να προχωρήσει η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.

• Να μειωθεί το κόστος έναρξης νέων επιχειρήσεων.

• Να απλοποιηθούν οι εξαγωγικές διαδικασίες.

ΔιαπραγμάτευσηΔΝΤΕργασιακάΚομισιόνκυβέρνηση