Επιστρέφει η τρόικα χωρίς ΔΝΤ (;) και με ESM για τη διαπραγμάτευση

Επιστρέφουν στην Αθήνα την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των θεσμών, που αυτή τη φορά συνοδεύονται από εκπρόσωπο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM, προκειμένου ν’ αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο με τους δανειστές.  Από τεχνικής πλευράς, την Αθήνα θα εκπροσωπήσει στις διαπραγματεύσεις αυτές, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης.

Νέο πρόσωπο θα εκπροσωπήσει και το ΔΝΤ, καθώς ο Ρίσι Γκογιάλ αναλαμβάνει από βδομάδα άλλες ευθύνες και όπως έγινε γνωστό θα αντικατασταθεί από την Ρουμάνα οικονομολόγο Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία είχε εργαστεί τα προηγούμενα χρόνια με την ελληνική ομάδα, και είχε την ευθύνη για τα προγράμματα «διάσωσης» του Ταμείου στη Σλοβενία και στην Κύπρο. Εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην πρώτη αυτή αποστολή των δανειστών.

«Θολό τοπίο» ως προς το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν στελέχη του Ταμείου θα μεταβούν στην Αθήνα την Παρασκευή και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την αντικατάσταση Γκογιάλ από την Βελκουλέσκου.  «Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το τυπικό (modalitys) και τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλακούμε», ανέφερε διευκρινίζοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνει τεχνική δουλειά από τα κλιμάκια του ΔΝΤ που θα μεταβούν στην Αθήνα και μετά να διευκρινιστεί πώς θα προσδιοριστεί ο τρόπος συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αποσαφήνισε, πάντως, ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο «να στηρίξει την Ελλάδα». Δεχόμενος ερωτήσεις για την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα του ESM ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως για να υπάρχει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά, κάτι που προς το παρόν δεν υπάρχει. Επέμεινε, δε, ότι  για να συμμετάσχει το Ταμείο χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: να προχωρήσει η Αθήνα σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν επάρκεια χρηματοδότησης και ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.

Απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τη στάση των Ευρωπαίων ως προς το ελληνικό χρέος μέχρι στιγμής και αρκέστηκε να δηλώσει: «Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα». Και προσέθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Άπτεται των Ευρωπαίων η απόφαση για το πώς θα γίνει». Ο Ράις επανέλαβε επίσης ότι το ΔΝΤ είχε πάντα ως βασική θέση ότι δεν πρόκειται να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και δεν συζήτηση ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το in.gr για το θέμα της έλευσης των στελεχών του ΔΝΤ στην Αθήνα απάντησαν πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στη συνεννόηση των Ευρωπαίων με το Ταμείο και στο οποίο δεν εμπλέκεται η ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να ενταθεί η σύγχυση.

Διαπραγμάτευση σε δύο κατευθύνσεις

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν με κάθε τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα λήψης επιπλέον μέτρων μέσα στις επόμενες μέρες ενόψει της διαπραγμάτευσης, πέραν των μέτρων που εντάχθηκαν στα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την περασμένη Τετάρτη και χθες. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

Η διαπραγμάτευση όπως φαίνεται θα ξεκινήσει από τους στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφές που θα διεξαχθεί. Ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ο οποίος τέθηκε από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα είναι το μόνο σταθερό νούμερο. Όλα δείχνουν ότι οι ενδιάμεσοι στόχοι για 1%, 2% και 3% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2017 ακυρώνονται σε συμφωνία με τους θεσμούς λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, και αντικείμενο διαβούλευσης θα γίνουν οι καινούργιοι.

Η διαπραγμάτευση η οποία ξεκινά, θα γίνεται σε δύο σκέλη, όπως αναφέρει το euro2day.gr. Το πρώτο αφορά τη σύνταξη του Memorandum of Understanding, του νέου μνημονίου δηλαδή, όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 στις οποίες θα περιλαμβάνονται πλέον λεπτομέρειες, σαφή χρονοδιαγράμματα και τα προαπαιτούμενα που θα οριστούν για κάθε επόμενη εκταμίευση χρημάτων.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στις διαπραγματεύσεις για το τελικό ύψος του δανείου και το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές. Σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης αυτής αφορά το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τις ελληνικές τράπεζες και αν τελικά το δάνειο θα χρεωθούν οι τράπεζες ή το Δημόσιο.

δανειστέςΔιαπραγμάτευσηΤρόικα