Κατά 900 εκατομμύρια € αύξησε η ΕΚΤ τον ELA

Σε νέα αύξηση του ELA  κατά 900 εκατομμύρια ευρώ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει τον ELA κατά 900 εκατομμύρια ευρώ και στέλεχός της που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωνε ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν τελικά η ΕΚΤ προχωρούσε σε αύξηση 900 εκατομμυρίων ευρώ του ELA κάθε εβδομάδα. Το όριο του ELA μετά και τη νέα αύξηση ανέρχεται σε περίπου 91 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι έπεισε την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της να αυξήσουν το όριο του ELA επίσης κατά 900 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.

Εν τω μεταξύ το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτήν την ώρα, προέχει να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας». Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν και από την Πρόεδρο της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη.

ELAΕΚΤελληνικές τράπεζες