Moody's: Ανακούφιση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αύξηση του ELA

Η επιπρόσθετη βοήθεια απ’ το ELA παρέχει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχολιάζει σε σημείωμα της η Moody’s υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα.

“Η αύξηση του ELA παρέχει ανάσες στις ελληνικές τράπεζες περιορίζοντας για τις επόμενες ημέρες την πίεση ρευστότητας”, σημειώνει και προσθέτει ότι “αν και το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να παράσχει επιπρόσθετη ανακούφιση για τις επόμενες εβδομάδες, η ρευστότητα των τραπεζών θα παραμείνει υπό περιορισμό στο άμεσο μέλλον, ενώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας για τη φερεγγυότητα των τραπεζών και το ρίσκο “κουρέματος” των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ”.

Μάλιστα η Moody’s εκτιμά ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Ελλάδα δεν είναι λίγες, αφού εκτιμώνται σε 20 με 25 δισ. ευρώ επί του συνόλου των καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ. Η Moody’s εκτιμά ότι μετά την αύξηση του “κουρέματος” τα collaterals που διαθέτουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες για να λαμβάνουν ρευστότητα απ’ τον ELA έχουν περιοριστεί στα 5 δισ. ευρώ με το σύνολο της χρηματοδότησης να μπορεί να φθάσει τα 94 δισ. ευρώ από 89 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Από εκεί και έπειτα για να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες επιπρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει η ΕΚΤ να μειώσει το “κούρεμα” ή να ξεκινήσει εκ νέου να λαμβάνει ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης τους επόμενους τρεις με έξι μήνες η ρευστότητα των τραπεζών μπορεί να επωφεληθεί απ’ το νέο πακέτο διάσωσης του ESM ύψους 82 – 86 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει την πρόβλεψη των 25 δισ. ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Αυτές οι κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν μετά το νέο γύρο stress tests που θα διεξάγει η ΕΚΤ στο γ’ τρίμηνο του 2015 με το βλέμμα να στρέφεται περισσότερο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες είχαν δημοσιοποιήσει ένα μέσο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 12,8% το Μάρτιο του 2015, ο δείκτης κινδυνεύει απ’ τα “κόκκινα” δάνεια τα οποία πιθανόν να αυξηθούν πάνω από 40% επί του συνόλου των χορηγήσεων τη διετία 2015-16. Επιπλέον, πάνω από τα μισά των Κεφαλαίων που υπολογίζονται στο Tier 1 προέρχονται από την αναβαλλόμενη φορολογία, κάτι που τίθεται σε αμφισβήτηση.

“Επίσης υπογραμμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει την Κοινοτική Οδηγία για τις Τράπεζες στην εθνική νομοθεσία μέχρι τις 22 Ιουλίου, κάτι που αυξάνει το ρίσκο “κουρέματος” των μη ασφαλών ομολόγων και καταθέσεων στην περίπτωση τραπεζικής εκκαθάρισης”.

ELAMoody'sτράπεζες