Τα 19 προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τελεσίγραφο με 19 δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά έστειλε η τρόικα την περασμένη Παρασκευή το πρωί στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς (8 Δεκεμβρίου).

Τα 19 αυτά προαπαιτούμενα που περιήλθαν σε γνώση της «Κ», «θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πετυχημένη αξιολόγηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ατζέντα είναι «βαριά» καθώς περιέχει κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ για το 2015, αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, περιορισμό των επιδομάτων στη δημόσια διοίκηση, απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων. Η ολοκλήρωση των 19 παρακάτω δράσεων είναι η προϋπόθεση για να περάσει η Ελλάδα στην «επόμενη μέρα» και στην ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.

2. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οπως αποκάλυψε η «Κ» στις 8.11.14, το σχήμα των μέχρι και 100 δόσεων για ρύθμιση οφειλών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία τονίζει ότι οι τόσες δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.

3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.

4. Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.

6. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).

7. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.kathimerini.gr/791450/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ta-19-proapaitoymena-poy-8etei-h-troika-gia-na-kleisei-h-a3iologhsh