Για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κάνει λόγο ο γνωστός οικονομολόγος Jefrrey Sachs, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και παλαιότερα του Χάρβαρντ, που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Αθήνα και ασχολείται τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια με χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση.
«Η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την μιζέρια που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του άρθρου του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Ζeitung που επιλέγει ο γνωστός οικονομολόγος. Στο κείμενό του προσπαθεί να αναλύσει το χρέος της Ελλάδας και το πώς έφτασε η χώρα να έχει ένα υπέρογκο χρέος.
Διαβάζοντας κανείς το άρθρο στέκεται στα σημεία που ο κ. Sachs μιλά για τιμωρητική στάση της Ε.Ε. και της Γερμανία προς την χώρα μας, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην συνέχεια του άρθρου του επισημαίνει οτι η Γερμανία πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα «για χάρη όλης της Ευρώπης».
«Σε όλες τις κρίσεις υπάρχει μια ανισόρροπη σχέση ανάμεσα σε πιστωτή και οφειλέτη. Η επιτυχής διαχείριση μιας κρίσης εξαρτάται, άρα, από τη σοφία του δανειστή», τονίζει ο κ. Sachs και διευκρινίζει ότι ποτέ οι δανειστές δεν είχαν ως σκοπό τους να βάλουν όντως μια λύση στο τραπέζι.
«Έχω περιγράψει το ιστορικό της ελληνικής κρίσης ουκ ολίγες φορές», σχολιάζει με νόημα ο γνωστός οικονομολόγος και καταλήγει αναφέροντας για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται από τους εταίρους για το ελληνικό ζήτημα είναι ασύνετη και αντιεπαγγελματική.
Σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, το «κλείσιμο» της συμφωνίας επιχειρεί να επισημάνει ότι το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο διάσωσης θα αξιοποιηθεί έτσι ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και όχι σε πόρους για ανάπτυξη, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί.
Ο γνωστός οικονομολόγος είχε τοποθετηθεί και επί του ιστορικού δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και να μην φοβηθούν τις απειλές» και καλεί τους Γερμανούς να δεχτούν μια ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
«H ελληνική κρίση είναι μια τραγωδία για την χώρα και ένας μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία», υποστήριζε σε παλαιότερο άρθρο του ο Jeffrey Sachs, στο οποίο πρότεινε βήματα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.