Barclays: Ενας στους δύο Βρετανούς τουρίστες αποφεύγει φέτος την Ελλάδα

Οι Βρετανοί θα ξοδέψουν εφέτος περισσότερα για ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο η κρίση στην Ελλάδα τους κρατάει μακριά από τον προορισμό, με την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία να κερδίζουν έδαφος. Η αβεβαιότητα για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημαντικό αντίκτυπο ως προς την επιλογή των Βρετανών τουριστών που ταξιδεύουν εφέτος το καλοκαίρι στο εξωτερικό.

Ποσοστό μάλιστα 52% απαντά ότι είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξει εφέτος ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές του. Ένα 26% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του, ενώ ποσοστό 23% αλλάζει τα πλάνα του και επιλέγει αντί της Ελλάδας,την Ισπανία, τις ΗΠΑ (σε ποσοστό 12%) και την Ιταλία (9%).

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στην τελευταία ανάλυση για την καταναλωτική δαπάνη των Βρετανών της Βarclaycard, η οποία αποτελεί τμήμα της Barclays και πραγματοποιεί ανά τρίμηνο τη συγκεκριμένη μελέτη. Τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης του Ιουλίου βασίστηκαν στις απαντήσεις που δόθηκαν τον Ιούνιο σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 Βρετανών καταναλωτών, ενώ συμπληρωματικά, για πρώτη φορά στο δείγμα, προστέθηκαν μέσα στον Ιούλιο 1.000 επιπλέον καταναλωτές προκειμένου να υπολογιστεί ο αντίκτυπος από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ως προς τις επιλογές τους για διακοπές εφέτος το καλοκαίρι.

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το 2014, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13,2% και διαμορφώθηκαν στα 2,09 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο 1,553 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 14,6% έναντι του 2013.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Μεγάλη Βρετανία έπεσε τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 18% την περασμένη εβδομάδα, μετά τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι Βρετανοί καταναλωτές, οι οποίοι απάντησαν σχετικά!

Συνολικά, όπως προκύπτει από την έρευνα της Barclaycard, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών πολιτών κατά το β’ τρίμηνο του 2015 έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και μάλιστα παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών στην Ευρωζώνη. Η αύξηση τοποθετείται στο 8,4% εφέτος, με τις δαπάνες για διακοπές να ενισχύονται κατά 6,9% και για αεροπορικά εισιτήρια κατά 4,1%. Μάλιστα, η έρευνα της Barclays προβλέπει ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση μέσα στο καλοκαίρι, αφού οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν εφέτος περισσότερο ανά την Ευρώπη προκειμένου να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή γι’ αυτούς ισοτιμία ευρώ/ στερλίνας.

BarclaysΒρετανοίΕΛΛΑΔΑτουρισμός