ΔΝΤ προς ΕΕ: Ή 30ετή περίοδο χάριτος για το ελληνικό χρέος ή βαθύ «κούρεμα»

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και δανειστές.

Σύμφωνα με νέα, εμπιστευτική έκθεση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Ταμείο εκτιμά πως θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ αιτιολογεί αυτή την εκτίμηση βασιζόμενο στις «καταστροφές που υπέστησαν η οικονομία και οι τράπεζες της χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Στην ίδια έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για ανάγκη παράτασης του χρόνου λήξεως των δανείων.

Ειδικότερα η νέα έκθεση η οποία απεστάλη στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα σημειώνει πως «η δραματική επιδείνωση στην βιωσιμότητα χρέους, υποδηλώνει την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους σε ένα εύρος που θα χρειαστεί να πάει πιο πέρα από ό,τι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα –και έχει προταθεί από τον ESM».

«Η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί ένα δάνειο που θα φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος της που αναμένεται να φτάσει στο 200% του ΑΕΠ το 2018», αναφέρεται.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο εκτιμά πως πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος 30 ετών στην Ελλάδα προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Στο μεταξύ, θα πρέπει να δοθούν «νέα δάνεια και μια πολύ μεγάλη επέκταση της λήξης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε ρητές ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να αποδεχθούν βαθύ κούρεμα των δανείων τους στην Αθήνα», σημειώνεται.

Προηγούμενες αναφορές για τη βιωσιμότητα του χρέους

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με αντάλλαγμα σκληρά υφεσιακά μέτρα, είχε ξεκαθαρίσει ότι πάγια συμβουλή ήταν πως το πρόγραμμα στην Ελλάδα έπρεπε να βασίζεται σε δύο πυλώνες: «Ο ένας αφορά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική εξυγίανση όπως έγινε και σε άλλες χώρες…

Ο άλλος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που είναι απαραίτητη στη συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτή η ανάλυσή μας δεν άλλαξε, μπορεί να χρειαστεί ίσως να αναθεωρηθούν κάποια νούμερα…» είχε διαμηνύσει, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Brookings.

Αντίστοιχη ήταν η προηγούμενη έκθεση του Ταμείου, λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στην οποία ξεκαθαριζόταν πως έπρεπε να υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Ευρωπαίων.

ΔΝΤελάφρυνσηΕΛΛΑΔΑχρέος