Το προσχέδιο με τις απαιτήσεις των δανειστών έδωσε το Reuters

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις προτού συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν νέο πρόγραμμα βοήθειας. Μέρος του πακέτου με τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που αποτελεί βάση για τη συζήτηση των Υπουργών την Κυριακή παρουσιάστηκε αργά το Σάββατο και ένα μέρος του παρουσιάζει το Reuters, σημειώνοντας ότι αναμένονται αλλαγές.

Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με το Reuters στο σχέδιο αναφέρεται:

«Το Eurogroup έλαβε υπ’ όψιν το αίτημα των ελληνικών αρχών για νέα τριετή στήριξη από το ESM και τη συνοδευτική λίστα δεσμεύσεων πολιτικής, μεταξύ των οποίων και μια περιεκτική λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη να συνεχιστεί η πλήρης εμπλοκή του ΔΝΤ».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «καλωσορίζει την εκτίμηση των θεσμών ότι η λίστα των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών αποτελεί βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος».

Επίσης, «συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί σημαντικά, ώστε να παράσχει τους απαραίτητους όρους για ένα νέο τριετές πρόγραμμα».

Το Eurogroup ως εκ τούτου, καλωσορίζει τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος:

  • Να τηρήσει πλήρως το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, με βάση ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
  • Να διενεργήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένες πολιτικές ώστε να αντισταθμίσουν το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η άρση των περιορισμών σχετικά με το τι μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο, η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος κτλ. Όσον αφορά την εργαλειοθήκη II του ΟΟΣΑ, πρέπει να συμπεριληφθεί η μεταποίηση στις προαπαιτούμενες δράσεις.
  • Στην αγορά της ενέργειας, πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστική του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), εκτός και αν μπορούν να βρεθούν υποκατάστατα μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι θεσμοί. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν πρέπει να περιλαμβάνει μια επιστροφή σε παλιές πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Να εφαρμόσει πλήρως της σχετικές διατάξεις της Συνθήκης για την Σταθερότητα, την Συνεργασία και την Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικότερα να θέσει σε λειτουργία το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
  • Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για να ενισχύσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταξύ των οποίων αποφασιστικές ενέργειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλαγές στη νομοθεσία και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  • Να αναπτύξει ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μια ομάδα εργασίας που θα συσταθεί με τους θεσμούς θα παράσχει προτάσεις για καλύτερους μηχανισμούς υλοποίησης.
  • Να προσαρμόσει τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε εντός του 2015 και δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
  • Να υλοποιήσει τα βασικά στοιχεία της πέμπτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
ReutersαπαιτήσειςδανειστέςΕΕπροσχέδιοΥΠΟΙΚ