Στην απόφαση να μην δώσει παράταση στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, ο οποίος λήγει στις 14 Ιουλίου κατέληξε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκροτήσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε την Κύπρο και τη συνεργασία στο ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι “πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια πιο ισχυρή και ειδικά στον τομέα των υδρογοναθράκων και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία της”. Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε σχετικά ότι στους υδρογονάθρακες υπάρχει έδαφος για αυτή τη συνεργασία, ενώ τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες για εξόρυξη στη στεριά.
“Λήγει και ο διαγωνισμός για τα θαλάσσια οικόπεδα, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, λήγει στις 14 Ιουλίου”, τόνισε, μην αφήνοντας περιθώρια για παράταση. Λόγω της κατάστασης υπάρχουν ανησυχίες από την αγορά για το ενδεχόμενο να μην έχει ισχυρή συμμετοχή ο διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης, αφού το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα.
Λόγω των εξελίξεων, ο κλάδος των υδρογονανθράκων περνά μάλλον σε φάση απαξίωσης των διαγωνισμών ή και σε πιθανό ναυάγιο. Απολύτως λογικό, αφού η περίοδος δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τέτοιες υψηλού ρίσκου επενδύσεις, ειδικά με την τιμή του πετρελαίου να είναι κάτω από τα 60 δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω του 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Λυγερού. Σε διάλεξη που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο κ. Λυγερός υποστήριξε πως μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια.
Σχετικά με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις της Τουρκίας για τη χάραξη των άλλων οικοπέδων στη Μεσόγειο και ζήτησε να έχουμε οριοθέτηση στην Ανατολή Μεσόγειο με βάση το εθνικό δίκαιο. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε, επίσης, ότι ο τα λιμάνια υστερούν από άποψη ενεργειακού εφοδιασμού και πως το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από επενδύσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι δύσκολες και για την αναβάθμιση των λιμανιών γενικά. Καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι οι αγωγοί μπορεί να μας συνδέσουν με τους γείτονες, δηλαδή με την Τουρκία και να γίνει αφορμή για καλύτερες σχέσεις και επίλυσης των διαφορών και των απαιτήσεων και θεμάτων που εγείρει η Τουρκία.