Τρίχρονο πρόγραμμα έναντι μέτρων, αρχής γενομένης από συντάξεις και φορολογία, περιλαμβάνει το αίτημα στον ESM

Τρίχρονο πρόγραμμα με υιοθέτηση άμεσων μέτρων ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα, και μάλιστα φορολογικών μέτρων και μέτρων για τις συντάξεις ζητά, όπως προκύπτει από την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – ESM, η ελληνική κυβέρνηση.  Το επίσημη αίτημα της Ελλάδας έχει ληφθεί από τον ESM, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπός του Βόλφγκανγκ Προσλ.

Την παραλαβή του ελληνικού αιτήματος επιβεβαίωσε και ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, το αίτημα θα εξεταστεί καταρχήν από το Euro Working Group και δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σε πρώτη φάση. Κατά πληροφορίες, αντίθετα, φαίνεται ότι επισπεύδεται η πραγματοποίηση του επόμενου Eurogroup, το οποίο πιθανότατα δεν θα συνεδριάσει το Σάββατο, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά την Παρασκευή για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Ολόκληρη η επιστολή με το ελληνικό αίτημα στον ESM:

«Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

– μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση

– μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.

Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

Μετά τιμής,

ο υπουργός Οικονομικών,

Ευκλείδης Τσακαλώτος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα ζητά η ελληνική πλευρά ως δάνειο από τον ESM. Η γερμανική εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη γαλλικές πηγές, υποστηρίζει ότι το δάνειο θα κινείται περίπου στα 51 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Με βάση το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, δεν γίνεται σαφές αν ρόλο στο πρόγραμμα θα έχει το ΔΝΤ αν και σημειώνει ότι ουσιαστικά τα χρήματα που φέρεται να ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι όσα έχει εκτιμήσει το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί.

ESMαίτημαδάνειοΕΛΛΑΔΑπρόγραμμαΣυντάξειςφορολογία