Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη για τις ελληνικές προτάσεις και το αίτημα χρηματοδότησης από τον ESM

Σε νέα τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το πρωί της Τετάρτης θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας ότι έχει, ήδη, «πέσει στο τραπέζι» και εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός βραχυπρόθεσμου ενδιάμεσου προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί κάποιου είδους αξιοπιστία στον τραπεζικό τομέα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της  και το αίτημά της εντός των επόμενων ωρών, και επί αυτών θα γίνει η διαβούλευση. Το αίτημα θα εξετάσουν, μαζί με τις προτάσεις, πρώτα οι εκπρόσωποι των θεσμών οι οποίοι θα συνυπολογίσουν και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, και εφόσον υπάρξει εισήγηση των θεσμών «θα προχωρήσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες αύριο θα μας στείλουν τη νέα επιστολή για να αρχίσουμε να δουλεύουμε» είπε.

Οι νέες ελληνικές προτάσεις, μαζί με το αίτημα στον ESM θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup.

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας στην Ελλάδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα εκτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα μέρα με τη μέρα. «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ. Είναι ανεξάρτητη», τόνισε.

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup με κάποια νέα πρόταση, δεδομένης της κατάστασης. «Ακούσαμε την εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις σε αυτή τη φάση. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Το ξέρουμε εμείς και οι συνάδελφοι γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα όσο μιλάμε», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Π.Μοσκοβισί.

ESMEurogroupελληνικές προτάσειςΝτάισελμπλουμΤηλεδιάσκεψη