Who’s on First?

Αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ, και πιστεύουμε πως θα αποσαφηνίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Στο μεταξύ όμως, είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89 δισ. ευρώ, κάνοντας όμως παράλληλα πιο περιοριστικούς τους όρους του ισχύοντος καθεστώτος, με την αναπροσαρμογή του κουρέματος στα collaterals που χρησιμοποιούνται για να αντλεί ρευστότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αυτές δίνουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρο στοιχεία του ενεργητικού τους. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία μέχρι να έλθουμε σε μια συμφωνία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν για τον ELA βασίζονται “σε σημαντικό βαθμό σε κρατικά ομόλογα”. Την ίδια ώρα, όπως ξεκαθαρίζει η ΕΚΤ, ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων. Να το πούμε μπακάλικα: πέφτει η αξία των κρατικών ομολόγων (η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε την τελευταία εβδομάδα από το 11,16% στο 18,28%), οπότε χρειάζονται περισσότερα ως ενέχυρο για να αντλήσουμε ρευστότητα από τον μηχανισμό. Με άλλα λόγια, το κούρεμα στα collaterals σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες εγγυήσεις για να αντληθεί η ίδια ρευστότητα με πριν.

Στα θετικά: η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει από πότε θα ισχύσει το νέο αυτό αυστηρότερο καθεστώς, ενώ διαβάζουμε ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των τραπεζών οι οποίες φαίνεται πως διαθέτουν “το αντίστοιχο ποσό τίτλων προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά”. Στα αρνητικά: η απόφαση της ΕΚΤ είναι ενδεικτική της στάσης που ενδέχεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι εταίροι μας. Με τα γεράκια των θεσμών να έχουν έναν λόγο παραπάνω να πιέζουν για αυστηρότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση μετά και το ΟΧΙ της Κυριακής, οι παίκτες που θέλουν να βρεθεί μια λύση εντός ευρώ πρέπει να ισορροπήσουν σε ένα πολύ λεπτό σκοινί και να περάσουν απέναντι χωρίς να τους έχει σκάσει στο πάτωμα η Ελλάδα.

 

ΕΕΕΛΛΑΔΑΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα