Societe Generale: Τέσσερα πράγματα που δεν αλλάζουν με το δημοψήφισμα διεθνώς

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σημεία που δεν πρόκειται να αλλάξουν από αυτό, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της γαλλικής τράπεζας Societe Generale σύμφωνα με τον Guardian:

«Πρώτον, στην Ελλάδα -είτε Ναι είτε Όχι- θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Δεύτερον, μεγάλη πολιτική ζημιά έχει ήδη γίνει στην Eυρωζώνη και μπορεί να γίνει περισσότερη. Τρίτον (και ίσως πρώτο σε σημασία), η Eυρωζώνη χρειάζεται επειγόντως να επισπεύσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενώ το βασικό μας σενάριο είναι ότι η μετάδοση από την Ελλάδα θα παραμείνει περιορισμένη χάρη σε καλύτερα εργαλεία, υπάρχει ένα αρνητικό σενάριο κινδύνου που θα μπορούσε να επηρεάσει τις περαιτέρω πολιτικές αποφάσεις και ιδιαίτερα να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Στη λίστα των σημείων που δεν θα αλλάξει το δημοψήφισμα, ωστόσο, είναι (τέταρτον) οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να σταματήσουν την πτώση στις αγορές μετοχών. Νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις κινεζικές αρχές (αναστολή αρχικών δημόσιων προσφορών και νέο ταμείο σταθερότητας) θα δοκιμαστούν την επόμενη εβδομάδα, ό,τι κι αν ψηφίσουν οι Έλληνες».

GuardianSociete Generale