«Τι θα συμβεί αν το ακριβό δημοψήφισμα της Κυριακής καταλήξει να είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετο με τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τόσο άσχημα μέτωπα διχασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη;» διερωτάται σε άρθρο του στο BloombergView ο γνωστός οικονομολόγος Ελ Εριάν.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δεν αποκλείεται η Ελλάδα και οι πιστωτές της να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή τη δυσάρεστη πιθανότητα μετά το δημοψήφισμα, το οποίο δεν πρόκειται να ωφελήσει καθόλου την ήδη άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
«Το κόστος του δημοψηφίσματος προβλέπεται ναι ξεπεράσει κατά πολύ τα άμεσα έξοδα για τη διοργάνωση μιας εθνικής ψηφοφορίας σε τόσο μικρό διάστημα. Η κυβέρνηση το υπολογίζει στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντιπολίτευση λέει ότι μπορεί να αγγίξει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα σημαντικό έξοδο για την Ελλάδα, η οποία δυσκολεύεται στις πληρωμές των συντάξεων και των ποσών που οφείλει στους προμηθευτές της και ήδη έχει καθυστερήσει δόσεις του χρέους της», υπογραμμίζει ο κ. Ελ Εριάν.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το κόστος του δημοψηφίσματος δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό. «Το τίμημα για την Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης την διεύρυνση του διχασμού μέσα στην ελληνική κοινωνία, μιας πόλωσης που δύσκολα θα επουλωθεί», τονίζει ο αρθρογράφος.
Κατά την άποψη του κ. Ελ Εριάν, το δημοψήφισμα θα κάνει ακόμα πιο άγριο το πολύπλευρο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους δανειστές (σ.σ. ιδίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις). Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, θα υπονομεύσει τις μελλοντικές προσπάθειες για την επαναφορά της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.