Bloomberg: H Ευρωζώνη ανακάμπτει, ενώ η Ελλάδα «βυθίζεται»

H ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) – που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών – αυξήθηκε στις 54,2 μονάδες από 53,6 τον Μάιο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2011. Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όσο δηλαδή και στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Markit.

Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει αντοχή έως τώρα στην ελληνική κρίση, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους τέσσερις μήνες (σ.σ.: η έρευνα διεξήχθη από τις 12 έως τις 25 Ιουνίου, πριν προκηρυχθεί δηλαδή το δημοψήφισμα από την κυβέρνηση).

«Παρά την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, ο τελικός δείκτης PMI για τον Ιούνιο ήταν ελαφρά υψηλότερος σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση, δείχνοντας ότι η αναταραχή δεν είχε έως τώρα ορατή επίπτωση στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον και πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός της στήριξης από την ΕΚΤ και του χαμηλού πληθωρισμού φαίνεται να δίνει ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες και στις δαπάνες των επιχειρήσεων, αντισταθμίζοντας την ανησυχία για ενδεχόμενο Grexit. Ωστόσο, καθώς σημειώνεται επιβράδυνση νέων εργασιών για τρίτο μήνα, η έρευνα δείχνει ότι υφέρπει κάποια αποστροφή στον κίνδυνο, η οποία θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, εάν η ελληνική κρίση δεν λυθεί σύντομα».

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες από 53,8 τον Μάιο, αντίστοιχα με την πρώτη εκτίμηση (σ.σ. κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει αύξηση της δραστηριότητας). Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται τον Ιούνιο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν το καλύτερο της τελευταίας 4ετίας για την απασχόληση.

Bloomberg