Ρωσία - Ουκρανία - ΕΕ: Αδιέξοδο για το φυσικό αέριο

Μέρος της κλιμακούμενης γεωπολιτικής – οικονομικής αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία αποτελεί το χθεσινό αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας για την ανανέωση της σύμβασης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, που έλαβαν χώρα στη Βιέννη, με τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε ότι η έκπτωση στην πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία δεν επιδέχεται “αναπροσαρμογής” δεδομένου, ότι μια μείωση που θα ξεπερνούσε τα 40 δολλάρια/κυβικό θα ήταν “εκτός αγοράς”.

«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι το επίπεδο της έκπτωσης το οποίο προσφέρθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήταν αρκετό» είπε ο Νόβακ, κάνοντας λόγο για μια πολιτική απόφαση.

Η Ευρώπη αγοράζει περίπου το ένα τρίτο του αερίου που καταναλώνει σε ετήσια βάση από τη Ρωσία και περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν εναντίον της από τη Δύση.

ΕΕΟυκρανίαΡωσίαφυσικό αέριο