Η πρόταση προβλέπει διετή συμφωνία για δανειακή σύμβαση μέχρι το 2017 με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Το ύψος της σύμβασης θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες στα 29,1 δισ. ευρώ, ενώ θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις (conditionalities).
Η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη γνωστούς τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, που με βάση τους κανονισμούς του ESM θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα – μνημόνιο (memorandum of understanding).
Επίσης ο Πρωθυπουργός ζητά ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Το τρέχον πρόγραμμα λήγει επισήμως στις 12 τα μεσάνυχτα.
Οι πρώτες αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στο ελληνικό αίτημα ήταν από επιφυλακτικές έως αρνητικές. Πρώτα το δημοψήφισμα και μετά η διαπραγμάτευση, φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.
Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού
«Αγαπητοί πρόεδροι,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Όπως γνωρίζεται η χώρα αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014
–η χώρα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM
–το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή
– ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
Δεδομένων των παραπάνω και ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Μέχρι το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».
Την επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού συνοδεύει ένας πίνακας στον οποίο αναλύεται το ελληνικό χρέος προς όλους τους πιστωτές της για το διάσημα 2015-2017, συμπεριλαμβανομένου και αυτού το ΔΝΤ, με αναφορά ότι εξαιρούνται τόσο τα έντοκα γραμμάτια όσο και τα repos καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει μετακύλισή τους.