Η «μετέωρη» βεβαιότητα αποφυγής του Grexit

Την αβεβαιότητα, αν όχι αμηχανία, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στα οικονομικά και πολιτικά «επιτελεία» της Ευρώπης για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, παρά την ικανοποίηση που επιδεικνύουν όλες οι πλευρές τα τελευταία 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup, αντανακλούν οι προβληματισμοί που αναδεικνύονται από τα γερμανικά ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και από Γερμανούς πολιτικούς.

Σε σχετικό δημοσίευμα της DW σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι «η τελευταία ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης δεν ήταν τελευταία και τώρα υπάρχει άλλη μια ευκαιρία, αύριο στο Eurogroup». «Μετά από όλα αυτά δημιουργείται η βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία;» ρωτά τον Ζβεν Γκίγκολντ, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο δημοσιογράφος της γερμανικής Ραδιοφωνία DLF. «Ειλικρινά σας λέω, δεν είμαι πια τόσο σίγουρος», ομολογεί ο Γερμανός Ευρωβουλευτής. «Διότι ένα είναι σαφές: Το τρέχον πρόγραμμα δεν το ήθελε η νέα κυβέρνηση, αναγκάστηκε να το υιοθετήσει διότι αλλιώς θα βίωνε τη καταστροφή μέσα στην ίδια τη χώρα. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα εκτός ευρώ. Θα επέρχονταν το χάος και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καμιά διαθρωτική μεταρρύθμιση. Η Αθήνα ήθελε να δείξει ότι πολέμησε μέχρι τέλους. Αλλά ένα είναι σαφές, στην Ελλάδα ο κ.Τσίπρας θα νοιώθει πολύ άβολα».

Εάν υποτεθεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και την ΕΕ, οι νέες ελληνικές προτάσεις, που απέσπασαν και θετικά σχόλια ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι μια μεγάλη επιτυχία υποστηρίζει ο Γκίγκολντ και προσθέτει ότι παρά τα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις, υπάρχει τώρα στο τραπέζι μια πρόταση, κι αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Γερμανών οικονομολόγων τάσσεται κατά του Grexit, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ των ινστιτούτων ερευνών.

Σαφής πλειονότητα των σημαντικότερων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Ostthuringer Zeitung η οποία διεξήγαγε την έρευνα που αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος.

«Με ένα Grexit χάνουν όλοι. Για τους Έλληνες θα είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα χρέη της, θα βρεθεί υπερχρεωμένη, δεν θα λάβει νέα κεφάλαια και η φτώχεια θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί.

Κάποιοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην (ελληνική) οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της θα ήταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμότερο ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς (IWH) Ράιντ Γκροπ.

«Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit», σημείωσε ο συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, κυρίως από το φόβο για τις επιπτώσεις που θα είχε για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν και ένα Grexit θα ήταν κατά κύριο λόγο διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη και τις χρηματαγορές, «η χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρώπης θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης και θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Φέπελ.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα «θα έστελνε ένα ανησυχητικό μήνυμα στον κόσμο ότι η Ευρώπη προφανώς δεν διαθέτει πλέον ικανότητα ενσωμάτωσης», εξήγησε ο Μίχαελ Χίτερ επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κιλ (IfW) Ντένις Σνόουερ βλέπει επίσης κινδύνους πολιτικής αστάθειας.

«Σε αυτή την περίπτωση (ενός Grexit) θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις, από την αριστερά και τη δεξιά, να ενισχυθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη», επεσήμανε.

Επίσης δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί η αντιμετώπιση ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση –όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία– από τις χρηματαγορές, σημείωσε ο Σνόουερ.

Παράλληλα και η Γερμανία θα πληρώσει υψηλό τίμημα στην περίπτωση ενός Grexit, σύμφωνα με τον Μάρσελ Φράτσερ, πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW). «Ο Γερμανός φορολογούμενος θα υποφέρει από πολύ μεγαλύτερες απώλειες στην περίπτωση ενός Grexit σε σχέση με το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ».

Και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της;

Όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Αθήνα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις για να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Αυτό αφορά τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και τις συντάξεις.

GrexitΕΛΛΑΔΑΕυρώπηοικονομολόγοι