Telegraph: Με ή χωρίς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη είναι καταδικασμένη

Η Ευρωζώνη είναι καταδικασμένη και δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά με την Ελλάδα, υπογραμμίζει μια σημαντική νέα μελέτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τo δημοσίευμα, η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα μέλη της Νομισματικής Ένωσης εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη οικονομική απόκλιση, γεγονός που καθιστά το ενιαίο επιτόκιο ολοένα και πιο ακατάλληλο για το μπλοκ.

Λόγω των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών διαφορών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα μέλη του ευρώ να μοιράζονται ένα νόμισμα. Κατά συνέπεια, η Ευρωζώνη θα πρέπει είτε να «ενοποιηθεί πραγματικά ή να διαλυθεί», αναφέρει η ανάλυση που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από οικονομικούς συμβούλους του Ομίλου ECU εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης μελέτης με τίτλο «Change, or go» (Αλλαγή ή αποχώρηση) που εστιάζει στις μελλοντικές προοπτικές της παρουσίας της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τμήματα της μελέτης θα δημοσιεύονται σταδιακά από την εφημερίδα Telegraph κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ε.Ε. και το νόμισμά της, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει και πάλι μια πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είτε εκδιωχθεί είτε όχι η χρεωμένη χώρα από το ενιαίο νόμισμα, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είτε με διάλυσή της ή με πλήρη πολιτική ολοκλήρωση. Όταν το ενιαίο νόμισμα δημιουργήθηκε το 1999, οι υποστηρικτές του υποστήριζαν ότι οι κοινοί οικονομικοί κανόνες θα βοηθούσαν τα μέλη της ένωσης να συγκλίνουν οικονομικά και έτσι το ενιαίο επιτόκιο θα γινόταν σταδιακά όλο και πιο κατάλληλο για όλους.

Ωστόσο, η ανάλυση από τον Όμιλο ECU στο πλαίσιο της έκθεσης Change, or Go δείχνει ότι συνέβη το αντίθετο: οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ έχουν αποκλίνει σημαντικά, βιώνοντας αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση σε διαφορετικούς χρόνους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Παράλληλα επισημαίνεται στην έκθεση ότι πολλές από τις χώρες που προσχώρησαν στο ευρώ όντως συνέκλιναν πριν από το 1999, έπειτα ξεκίνησαν να ακολουθούν διαφορετική πορεία. Με βάση κάποια πρότυπα, οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι σήμερα περισσότερο διαφορετικές από κάθε άλλη φορά από το 1982 και αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης στην τρέχουσα μορφή της.

TelegraphευρώΕυρωζώνη