Θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία η πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε χθες “ως απαράδεκτη” -καθώς ήταν σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και όχι σε χαρτί- και να μου πείτε αν ως πολίτες της χώρας αυτής τη θεωρείτε χρήσιμη.
Σε δεύτερο επίπεδο θα ήθελα να σκεφτείτε αν συνάδει με τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της “είναι αρμόδια για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα και τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος”.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει επικαλεστεί τη θεμελιώδη σημασία του θεσμού της Βουλής και της ανεξαρτησίας της. Θα περίμενε συνεπώς κανείς ότι θα έπρεπε στοιχειωδώς να αντιλαμβάνεται ότι η σημασία, η ανεξαρτησία και ο σεβασμός στους θεσμούς δεν εξαντλείται σε αυτόν μόνον του οποίου τυχαίνει αυτή τη στιγμή να προεδρεύει.
Μπορεί στην ίδια να μην αρέσει ο προειδοποιητικός τόνος του συνοδευτικού σημειώματος του Γιάννη Στουρνάρα, όμως ακριβώς επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη, άπαντες οφείλουν να γνωρίζουν την άποψή της ότι: “Η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Αντίθετα, η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.