Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. Σε δηλώσεις του σε Γερμανούς δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο κ. Ζιν υποστήριξε ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι ένα «βαρίδι» τόσο πολιτικό όσο και οικονομικό για την Ελλάδα, καθώς «αμφιβάλω για το εάν το να συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές θα ήταν κάτι ωφέλιμο» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Ζιν υποστήριξε ότι η έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι η προσπάθεια των πιστωτών της να τη διασώσουν δεν βοήθησε στο ελάχιστο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Ήταν ένα πείραμα, το οποίο απέτυχε», τόνισε ο κ. Ζιν και πρόσθεσε ότι το καλύτερο όλων ήταν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να υιοθετήσει τη νέα δραχμή και μάλιστα να προχωρήσει σε υποτίμησή της (σε σχέση με το ευρώ) κατά 50%.
Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Ζιν επιμένει ότι ένα Grexit θα σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη και υπογράμμισε ότι «οι πιστώσεις της Ελλάδας από τον ELA πρέπει να σταματήσουν. Έτσι, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν αμέσως να επιβάλει capital controls, για να αποφευχθεί η περαιτέρω εκροή κεφαλαίων. Και στην αμέσως επόμενη φάση θα έπρεπε να επανεισαχθεί η δραχμή ως μέσο πληρωμών. Μόνο αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και η δραχμή υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ, μπορεί η χώρα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση. Το Grexit είναι η μόνη ευκαιρία για τη χώρα να εξυγιανθεί οικονομικά».
Παράλληλα ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου Ifo επιμένει να θεωρεί εαυτόν ως φωνή λογικής εν μέσω μιας πολιτικής διαμάχης -ακόμα και αν η πολιτική δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις παρατηρήσεις του. «Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και καιρό, δεν έχω καμία ψευδαίσθηση» τονίζει και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να τα λέει.