Guardian: Τελειώνει το παιχνίδι για την Ελλάδα

«Επιτέλους το φινάλε για την Ελλάδα. Μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων η Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει την τελευταία στιγμή την χρεοκοπία και μια αναγκαστική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε κεντρικό της άρθρο την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας μετά από πέντε μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους και δανειστές της.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει έναν απολογισμό της τραγικής θέσης της Ελλάδας υπογραμμίζοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ξόδεψαν πολύ χρόνο σε δημόσιες σχέσεις και γράφοντας αιχμηρά άρθρα στο διεθνή Τύπο (ή κάνοντας κουβεντούλα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν) ενώ θα έπρεπε να είχαν εμπλακεί στις σκληρές τεχνικές διαπραγματεύσεις». Από την κριτική της εφημερίδας δεν λείπει και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς ο Guardian υποστηρίζει πως «ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μερικές φορές φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ελλήνων συνομιλητών του παρά να βρει κοινό έδαφος που θα εδραίωνε μια συμφωνία».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν απολύτως κατανοητό αν και εξαιρετικά επικίνδυνο, αν η Αθήνα πει ως εδώ. Χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δούμε μια βιώσιμη συμφωνία, καθώς οι «κόκκινες γραμμές» όπως η μείωση των συντάξεων και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος φαίνεται πως απειλούνται. Τουλάχιστον, η απότομη υποτίμηση του νομίσματος, αν η Ελλάδα υιοθετούσε τη δραχμή θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο εμπόριο και τον τουρισμό».

Από την πρώτη διάσωση της Ελλάδας το 2010 η χώρα έχει χάσει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της – μια κατάρρευση αδιανόητη για μια προηγμένη οικονομία από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης- ενώ η ανεργία έχει υπερδιπλασιαστεί, από το 12% στο 26%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να δεχθεί μια συμφωνία και να γλυτώσει τη χρεοκοπία για το επόμενο διάστημα, η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν προ πολλού ξεχαστεί. Δεν θα ήταν ιδιαίτερα παράξενο αν σταδιακώς οι πολίτες της Ελλάδας, ίσως και άλλων πιεσμένων οικονομιών της Ευρωζώνης, αποφάσιζαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αναμετρηθούν στην παγκόσμια οικονομία μόνοι τους.

Guardian