Στη σύσταση κρατικής ισλαμικής τράπεζας προχωρεί η Άγκυρα

Στην παροχή ισλαμικών τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών θα εστιάζει η πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία στην προεδρία της G20, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Οικονομικών της γείτονας χώρας  Μπουρχανετίν Ακτάς.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, έγιναν στη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (IDB), που πραγματοποιείται στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Σύμφωνα με τον κ. Ακτάς η Τουρκία ενδιαφέρεται άμεσα για την επέκταση του δικτύου της IDB στην οικονομία της, μέσω δανειοδοτήσεων για την υλοποίηση υποδομών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η Τουρκία προσπαθεί να διασυνδέσει τις ισλαμικές χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές πρακτικές με το υπάρχον διεθνές οικονομικό σύστημα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση αναμένει σχετικές εκθέσεις τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στο ίδιο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών πρωτοβουλιών, η Άγκυρα έχει προχωρήσει στη σύσταση κρατικής ισλαμικής τράπεζας, ενώ έχει προγραμματίσει τη λειτουργία δύο ακόμη κρατικών ισλαμικών τραπεζών.

Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB)Τουρκία