Παρά τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τα άλλα κράτη μέλη, οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης δεν πρέπει να υποτιμούνται, τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στο CNBC ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Συγκεκριμένα, ο Νοτιοκορεάτης τραπεζίτης δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ότι «κάποιος που δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρεθεί μία λύση που τους ευνοεί. Ωστόσο, είμαστε σε επιφυλακή για πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις. Μερικές από τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε άμεσα, στην Ανατολική Ευρώπη για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστούν άμεσα από αυτήν την κατάσταση, επειδή τα συστήματά τους συνδέονται πιο άμεσα με το τραπεζικό σύστημα».
Παράλληλα, ο κ. Κιμ προειδοποίησε και για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο μετάδοσης των αρνητικών επιπτώσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να υπάρξουν και ευρύτερες συνέπειες. Σύμφωνα με σχόλια που ακούω από άτομα που έχουν βιώσει πολλές αντίστοιχες κρίσεις, υπάρχουν πάντα εκπλήξεις. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι η αγορά έχει προβλέψει κάθε πιθανή επίπτωση του προβλήματος στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά τι θα γίνει. Θα ήθελα λοιπόν να προτρέψω και τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν σε μία συμφωνία που θα ευνοεί την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Μερικοί πολύ καλοί μου φίλοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».
Ερωτηθείς ο κ. Κιμ εάν πιστεύει ότι συμφέρει τους Ευρωπαίους να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό κράτος ακόμα μία φορά, απέφυγε να εκφράσει την προσωπική του γνώμη ωστόσο όμως υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα. Έχοντας το προνόμιο να παρευρεθώ σε πολλές διαφορετικές συζητήσεις, συνειδητοποίησα ότι διακυβεύονται πολλά συμφέροντα και δεν θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη εδώ. Απλώς ελπίζουμε να βρεθεί μία συμφωνία που να βοηθάει την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».