Καθημερινά 59 «λουκέτα» και 613 θέσεις εργασίας χαμένες από την αρχή του χρόνου

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα των τελευταίων οκτώ μηνών έχει οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα και σε πολλαπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας υποστηρίζουν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το τελευταίο τετράμηνο.

Τα κλεισίματα επιχειρήσεων έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, αφού πολλοί επιχειρηματίες δεν άντεξαν αυτή τη δύσκολη περίοδο: «Περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί αυτή την περίοδο από τα μητρώα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας», αποκαλύπτει ο κ. Μίχαλος και συνεχίζει ανησυχώντας: «Ωστόσο, ανάλογος αριθμός επιχειρήσεων έχει διαγραφεί και από τα άλλα επιμελητήρια της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα γενιά ανέργων που συνεχώς θα διογκώνεται αν δεν υπάρξει άμεσα στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς».

Για δραματική επιβεβαίωση των προβλέψεων της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο ο κ. Καββαθάς: «Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ ότι η ανάκαμψη που επιτεύχθηκε την προηγούμενη χρονιά ήταν εύθραυστη και σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε σύμπτωμα ανάσχεσης της πτωτικής υφεσιακής πορείας της οικονομίας, χωρίς ενδείξεις για αναπτυξιακό δυναμισμό. Οι εξελίξεις δε διέψευσαν αυτήν τη θεώρηση» και παραθέτει τα στοιχεία: «Με βάση την ανάλυση της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2015, αναμένονταν περίπου 8.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις για το 2015, γεγονός που συνεπάγεται 20.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Ωστόσο, μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αυτές οι εκτιμήσεις κρίνονται συντηρητικές και μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς το αρνητικότερο τις προβλέψεις του οικονομικού κλίματος», υπογραμμίζει προβλέποντας χειρότερες μέρες.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, 5.341 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα», λέει με τη σειρά του ο κ. Κορκίδης και γίνεται πιο παραστατικός: «Τέλη Ιουνίου του 2015 εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500. Κατ’ αντιστοιχία, κάθε 24 ώρες χάνονται 613 θέσεις εργασίας».

Από την καταστροφική αυτή πορεία εξαιρούνται, προς στιγμήν τουλάχιστον, όπως φαίενται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χ. Σακελλαρίδη, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2014 – Μαρτιου 15, καταγράφεται μία συνεχής αύξηση των εξαγωγών, που εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αγγίζει το 11% (10,77%)

 

αγοράανεργίαεπιχειρήσειςεργαζόμενοι