Ανάκαμψη παρουσιάζουν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη τα οικονομικά αποτελέσματα των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το 2014. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ημερησία», οι περισσότερες πολυεθνικές κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημίες παρά την πτώση του τζίρου τους, ενώ κάποιες πέτυχαν την «ολική επαναφορά», επιστρέφοντας στα κέρδη.
Ωστόσο, δεν έλειψαν και αυτές που δεν μπόρεσαν να «βάλουν φρένο» στην πτώση των εσόδων και στην υποχώρηση των κερδών τους. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η αναστροφή του επιχειρηματικού κλίματος και η ανάκαμψη που είχε αρχίσει να παρατηρείται σε βασικούς δείκτες της οικονομίας κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς συνέβαλαν καταλυτικά στη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία για πάνω από έξι χρόνια δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την κάμψη της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας.
Σημαντική βεβαίως ήταν και η συνεισφορά των μέτρων που αφορούσαν σε δραστικές περικοπές στα έξοδα λειτουργίας, τα οποία με βάση τα αναθεωρημένα business plan έπρεπε να μειωθούν στο ελάχιστο. Στην «ομάδα» των πολυεθνικών που πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τις ζημιές τους ανήκουν η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η Coca-Cola 3E.
Η στροφή στις εξαγωγές με τη βοήθεια της μητρικής Lafarge στην πρώτη περίπτωση και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους, μέσα από δραστικές περικοπές στα έξοδα λειτουργίας στη δεύτερη απέδωσαν καρπούς, καθώς συνέβαλαν στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και εν τέλει στη συρρίκνωση των υπέρογκων ζημιών που είχαν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η Coca- Cola μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες περικοπές, προκειμένου να θωρακίσει τον ισολογισμό της και να σταματήσει να εμφανίζει ζημίες. Δυναμικό «come back» έκανε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική του ομίλου Heineken, η οποία κατάφερε να «γυρίσει» από ζημίες 6,3 εκατ. ευρώ σε κέρδη που ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγής της, και η επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας επί ελληνικού εδάφους.
Την ίδια ώρα, όμως, υπήρχαν πολυεθνικές που συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα να επιτύχουν τις επενδύσεις για την επέκταση της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέλος του βέλγικου ομίλου της Delhaize, η οποία ενίσχυσε όλα τα μεγέθη της.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν πολυεθνικές, όπως η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim και η εταιρεία καταναλωτικών ειδών Colgate- Palmolive, οι οποίες «είδαν» τα μεγέθη τους να υποχωρούν αλλά σε ελεγχόμενο βαθμό.