ΔΝΤ κατά ΕΕ για τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας

Σφοδρή κριτική στο σύστημα δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί με νέα έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Στην έκθεση το Ταμείο αναφέρει ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν γίνει πλέον υπερβολικά πολύπλοκοι και δύσχρηστοι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι παρά τις κοινοτικές συμφωνίες υπάρχει χρόνιο πρόβλημα καταπάτησης των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Σύμφωνο.

Το Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «περίπου οι μισές» χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν χάσει το στόχο για το δημόσιο χρέος (έως 60% του ΑΕΠ) «πάνω από τις μισές» χρονιές από το 1999, ενώ στο σύνολό της η ευρωζώνη έχει χάσει το στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 16ετίας. Ανεφάρμοστος, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει υπάρξει και ο στόχος για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα κατ’ επανάληψη παραβατών την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως τους ορίζει το Σύμφωνο δεν βγάζουν οικονομικό νόημα, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως έλλειμμα 3% και χρέος 60% του ΑΕΠ προϋποθέτουν ανάπτυξη περίπου 5%. Συστήνει μια πιο απλή προσέγγιση στο ζήτημα και προτείνει την υιοθέτηση της αναλογίας χρέος προς ΑΕΠ ως τη μοναδική «δημοσιονομική άγκυρα» γύρω από την οποία θα περιστρέφονται οι υπόλοιπες αποφάσεις για τις δαπάνες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η μετάβαση σε ένα απλούστερο μοντέλο θα χρειαστεί χρόνο και ίσως απαιτήσει ακόμα και αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όμως αυτό ίσως αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στον αυξανόμενο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

 

ΔΝΤΕΕ