Ελληνική οικονομία: Πάει καλά... στη Σερβία

Στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των ξένων επενδυτών στη Σερβία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας (ΣΕΕΣ) Φίλιππο Καραμανώλη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ.

Ο κ. Καραμανώλης σημείωσε ότι οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στη Σερβάι ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, στη Σερβία δραστηριοποιούνται περίπου τις 150 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων, στη Σερβία δραστηριοποιούνται σήμερα και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές Τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 15% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη χώρα. Συνολικά διατηρούν πάνω από 300 καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολούν περί τους 5000 υπαλλήλους.

“Από την αρχή της κρίσης” σημειώνει ο κ. Καραμανώλης, “οι ελληνικές Τράπεζες στη Σερβία προσάρμοσαν ανάλογα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να λειτουργούν όσο το δυνατό πιο ανεξάρτητα από τις μητρικές τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα υψηλή ρευστότητα και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας”.

ελληνικές τράπεζεςΣερβία