ΕΚΤ: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων και επιπλέον προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση των κινδύνων κυρίως από την Ελλάδα.

Επίσης γίνεται λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες (την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών εκροών καταθέσεων), στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές» όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά εν τη απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας για τις ανάγκες δομικών εφαρμογών, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος “ΑΕΠ προς χρέος” εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα: 

– Ειδικά οι προσδοκίες του κινδύνου χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

– Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντίθεση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και τα spread σε σχέση με την Γερμανία διευρύνονται.

Οι μακροχρόνιες και αβέβαιες διαδικασίες διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές έχουν συνεισφέρει σε επεισόδια μεγάλης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Όμως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος. Επιπλέον προκάλεσε πολύ μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στην Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

– Τα spreads σε ορισμένου τύπου χρεόγραφα έχουν αυξηθεί από τις αρχές Μαρτίου λόγω της επανεμφάνισης εντάσεων σχετικά με την Ελλάδα.

– Οι δυσκολίες χρηματοδότησης στην Ελλάδα δεν είχαν επιπτώσεις σε άλλες ευάλωτες χώρες όπου οι καταθέσεις από τις αρχές του 2015 αυξάνονται, φτάνοντας σε αύξηση 1,9% τον Φεβρουάριο.

ΕΚΤΕΛΛΑΔΑχρεοκοπία