Τουρισμός: Μείωση κρατήσεων από Γερμανία

Μείωση στις τουριστικές κρατήσεις από Γερμανία κατά 1,2% καταγράφει η εταιρεία ερευνών GfK στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας” το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ κρίσιμο, δεδομένου ότι σε αυτή την περίοδο κάνουν τις επιλογές τους όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες.

Σύμφωνα με την GfK, η πτώση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, γεγονός το οποίο δείχνει την ανησυχία των Γερμανών για τη χώρα μας, σε μία αρκετά ευαίσθητη περίοδο για το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας.
Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές επωφελούνται. Η GfK αναφέρει ότι την ίδια περίοδο ενισχυμένες παρουσιάζονται η Ισπανία αλλά και η Τουρκία, η οποία όμως παρουσιάζει αρκετά μικρότερη αύξηση σε σχέση με άλλους γειτονικούς προορισμούς, όπως είναι η Κύπρος και η Κροατία. Τέλος, η Αίγυπτος δείχνει να ανακάμπτει μετά από δύο χρόνια συνεχούς μείωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι οι κρατήσεις επηρεάζονται από τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 15 – 21 Φεβρουαρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι κρατήσεις προς τη χώρα μας σημείωσαν σημαντική πτώση. Οι πιο δημοφιλοί προορισμοί για τους Γερμανούς τουρίστες είναι τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, ενώ τους χειμερινούς μήνες αύξηση σημειώνουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Για Ολλανδούς η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο προορισμό για το καλοκαίρι πίσω απο την Τουρκία και την Ισπανία, σημειώνοντας όμως σημαντική αύξηση στις κρατήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Απο τους μεσογειακούς προορισμούς η Αίγυπτος παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης, ενώ η Τουρκία παρόλη την υψηλή θέση που διατηρεί σαν προορισμός, παρουσιάζει κάμψη στις κρατήσεις μέχρι και τον Απρίλιο.

Αντίστοιχη θέση κατέχει η Ελλάδα και στις προτιμήσεις των Άγγλων, και βρίσκεται πίσω απο τις Βαλεαρίδες Νήσους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρατήσεις, ενώ και πάλι η Τουρκία εμφανίζει σημαντική μείωση. Προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το καλοκαίρι του 2015 είναι τα Επτάνησα, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

ΓερμανίαΚρατήσειςτουρισμός