Βαρουφάκης: Υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθεί «μικρό τέλος» στις αναλήψεις από ATM

Για ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα μικρό τέλος στις αναλήψεις μετρητών από ATM ή από τα τραπεζικά γκισέ έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «είμαστε στο πλαίσιο μιας Νομισματικής Ένωσης χωρίς εμπόδια στις νομισματικές μετακινήσεις» όμως, ερωτηθείς αν πρόκειται να επιβληθεί κάποιου είδους φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μικρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM’s. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν κεφάλαια καταθέσεων. Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η πιθανή επιβολή ενός μικρού φόρου στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM’s θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.Για την μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε ότι «αυτή την στιγμή ο ΣΔΟΕ βρίσκεται με το δάχτυλο πάνω στο σφυγμό τέτοιων εμβασμάτων».

Τη διαδικασία της διαβούλευσης ανοίγει το Υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς και για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα καταβληθεί κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου γιατί όπως είπε θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων

αναλήψειςΑΤΜΒαρουφάκηςτέλος