Επιμένει στα σενάρια η Bank of America, προωθώντας ένα νέο «σχέδιο επί χάρτου» για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της και δεν καταφέρει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ, ιδιαίτερα καθώς μέσα στον Ιούνιο καλείται η Ελλάδα να πληρώσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου.
Κατά την Bank of America, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, θα έχει περίπου άλλον έναν μήνα χάριτος, και αν δεν καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Σύμφωνα με την τράπεζα θα ακολουθήσουν, με τη συγκεκριμένη σειρά, τα εξής γεγονότα:
1) Αποστέλλεται άμεσα προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.
2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα τού να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.
3) Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε βρετανικό δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).
Ωστόσο, ενδέχεται οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, αυτή η στάση θα μπορούσε να κρατήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της Φρανκφούρτης. Ακόμη κι αν δημιουργηθούν ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει και άλλους επίσημους πιστωτές ή και ιδιώτες, είναι πολύ πιθανό, εκτιμά η Bank of America, οι οίκοι αξιολόγησης να συνεχίσουν να μην θεωρούν πιστωτικό γεγονός μια μη πληρωμή δόση τουΔΝΤ, κάτι που σημαίνει η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρο.