Οι προσωρινές λύσεις στις οποίες έχουν καταφύγει οι εμπλεκόμενες πλευρές για τη λύση του ελληνικού ζητήματος έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρες και αναποτελεσματικές, τονίζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σύμβουλος της Allianz και τακτικός αρθρογράφος του Bloomberg.
Όπως τονίζει, τα πέντε χρόνια ελληνικής κρίσης περιλαμβάνουν συνεχώς γρήγορες αποφάσεις για να αποφευχθεί μια καταστροφή, παραθέτοντας παράλληλα δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση και όχι βιαστικές αποφάσεις.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι βιαστικές αποφάσεις αποτελούσαν τη φυσιολογική τροπή των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο άσχημα» γράφει ο Ελ Εριάν και σημειώνει ότι αυτή η προσέγγιση έχει κερδίσει χρόνο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ώστε να διαχειριστούν την κρίση αποτελεσματικά αλλά και να δώσει χρόνο στις δύο πλευρές να κάμψουν τις αντιστάσεις στο εσωτερικό.
«Αλλά σε αυτή την ενδιάμεση περίοδο πολύ λίγα τελικά επιτεύχθηκαν και μάλιστα κατέληξαν να κοστίσουν υπερβολικά. Τα πέντε χρόνια βιαστικών αντιδράσεων στην κρίση δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το σημαντικό κενό που παραμένει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της», τονίζει με νόημα και επισημαίνει ότι το κόστος έχει γίνει πια πολύ πολύ μεγάλο, παραθέτοντας τέσσερις βασικούς λόγους.
Πρώτον, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, το οποίο πιθανότατα δεν είναι και βιώσιμο, έχει μεταφερθεί από τον ιδιωτικό τομέα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Δεύτερον, καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βελτίωση, οι Έλληνες βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Αυτό έχει συντελέσει σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα, κάτι που έχει προκαλέσει ασφυξία στις καθημερινές συναλλαγές στη χώρα, φέρνοντας πολλές επιχειρήσεις στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τρίτον, τα βαθιά και επίμονα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας έχουν επιδράσει στον ψυχισμό των Ελλήνων και έχουν κάνει πολύ δύσκολη την πιθανότητα κάποιας μελλοντικής ανάκαμψης και ευμάρειας και τέταρτον, οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές έχουν καταδείξει τις δυσκολίες ανάμεσα στην ίδια την ομάδα των δανειστών.