Την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόνισε για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι είναι βασική προϋπόθεση για την μόνιμη επιστροφή στη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα των κυβερνήσεων που έλαβαν δύσκολες, και συχνά αντιλαϊκές, αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους. Μόνο με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να απελευθερωθεί το ανεκμετάλλευτο δυναμικό μιας οικονομίας, η οποία επίσης υποστηρίζεται και από τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική.
«Μια οικονομία που ανακάμπτει γρηγορότερα μετά από ένα σοκ είναι εκείνη που αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις συμβάλουν στο να εμποδίσουν τη διαβρωτική δράση της μακροπρόθεσμης ανεργίας. Μάλιστα, επικαλούμενος έρευνα του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 11% για πάνω από μια δεκαετία.
«Δεδομένου ότι πολλές οικονομίες βρίσκονται μακριά από τα όρια της βέλτιστης πρακτικής, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς, τα κέρδη και τα περιθώρια βελτίωσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μεγαλύτερα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα μπορούσαν να είναι τόσο υψηλά στη ζώνη του ευρώ. Τα υψηλά επίπεδα διαρθρωτικής ανεργίας, σε συνδυασμό με υψηλό αριθμό των υποαπασχολούμενων, συνεπάγονται λανθάνον δυναμικό στις οικονομίες», εξήγησε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε ότι «όσο νωρίτερα λάβουν χώρα, τόσο το καλύτερο».
Τέλος, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της περιοχής και η εξαιρετικά χαλαρή Νομισματική Πολιτική αποτελεί μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, καθώς οι ενδείξεις ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην περιοχή είναι αδύναμες.