Βελτίωση του λιανεμπορίου στις χώρες της οικονομικής κρίσης, όχι όμως και στην Ελλάδα

Μείωση και πάλι στην Ελλάδα στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου την ώρα που πέρυσι η κατάσταση στο λιανεμπόριο στις υπόλοιπες χώρες του Νότου άρχισε να σταθεροποιείται επηρεασμένες και εκείνες από την οικονομική κρίση. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για το 2015, και με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους «ατύχημα» για τη χώρα μας, η μείωση αυτή αναμένεται να παραμείνει περίπου στο -1,0%.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την τελευταία έρευνα της GfK για τις συνθήκες λιανεμπορίου σε 32 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει την αγοραστική δύναμη, το μερίδιο δαπανών του πληθυσμού στο λιανεμπόριο, τον πληθωρισμό, τη δυναμική των πωλήσεων ανά περιοχή, τις αλλαγές στο λιανικό εμπόριο λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και τις προβλέψεις των πωλήσεων για το 2015.

Συνολικά περίπου 7,75 τρισ. ευρώ ήταν διαθέσιμα στους καταναλωτές  των 28 χωρών της Ε.Ε. το 2014 για δαπάνες και αποταμίευση. Αυτό αντιστοιχεί σε μία κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη των 15.360 ευρώ, δίνοντας μία ονομαστική αύξηση της τάξεως περίπου του 2,5% σε σύγκριση με το 2013. Υπάρχει όμως σημαντική διαφορά στο επίπεδο ευημερίας στην Ευρώπη. Ενώ η Νορβηγία διαθέτει κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 30.560 ευρώ, η Βουλγαρία αντιστοιχεί στο ένα δέκατο αυτού, το οποίο ανέρχεται σε μόλις 3.097 ευρώ.

Η αύξηση του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου ασκεί ολοένα αυξανόμενη πίεση στα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής σε όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου η GfK προβλέπει μόνο 0,5% αύξηση στον τομέα αυτό για το 2015, στο σύνολο των 28 χωρών της Ε.Ε. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά μέσο όρο 0,8%, λαμβάνοντας υπόψη και τις 32 χώρες υπό αξιολόγηση. Την αύξηση οδηγούν μεταξύ άλλων η Ρουμανία (+5,1%) και οι χώρες της Βαλτικής (+4,0% έως +5,0%).

Ε.Ε.ΕΛΛΑΔΑέρευνα GfKλιανεμπόριο