Βαρουφάκης: Θα εισπράξουμε τα πρόστιμα εταιρειών που διέγραψαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή των εταιρειών πετρελαιοειδών μέσα από τριγωνικές συναλλαγές εξέφρασε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Οι νομικές υπηρεσίες του κράτους αναζητούν τρόπους προκειμένου να εισπραχθούν πρόστιμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τριγωνικές συναλλαγές τα οποία είχαν επιβληθεί σε εταιρείες πετρελαιοειδών και χαρίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση στις 26 Μαρτίου 2014, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εξαιρέσει εταιρείες από την απόδοση φόρων μέσω τριγωνικών συναλλαγών με νομοτεχνικά τεχνάσματα», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Οι νομικές υπηρεσίες κάνουν ότι είναι δυνατόν να ακυρωθεί η τεράστια απώλεση από την προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε και εξήγησε στους παριστάμενους βουλευτές τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί. «Δεν θα παρανομήσουμε. Οι νομικές υπηρεσίες δουλεύουν έτσι ώστε η οποιαδήποτε τροπολογία θα είναι σύμφωνη με τους νόμους. Αυτά που γινόντουσαν στο παρελθόν, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις διέγραφαν χρέη εν γνώσει τους παρανομώντας, αφήνοντας την εξέλιξη στα δικαστήρια για να αποφασίσουν, δεν θα συμβεί σε εμάς» σημείωσε με νόημα.

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου με ειρωνικό ύφος απάντησε στον Υπουργό Οικονομικών ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν ενδιάμεσες τακτικές για την απαλλαγή εταιρειών, γιατί δεν έρχεται διάταξη τα λεφτά που χάθηκαν να ανακτηθούν».

Αμέσως του ανταπάντησε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας ότι «δεν θα παρανομήσουμε. Εάν έχετε δίκιο εάν νομικά ή ηθικά διαγράφηκαν αυτά τα πρόστιμα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Το έκρινε και σας καταδίκασε στις εκλογές».

Βαρουφάκηςεταιρείες πετρελαιοειδώνΠρόστιμα