Νέα εμπλοκή με τον ΦΠΑ λόγω του «μπόνους» για τη χρήση καρτών

Επιβεβαιώθηκε και από κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης η πληροφορία για ενστάσεις των εταίρων στο προτεινόμενο καθεστώς ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο των ενστάσεων των δανειστών φαίνεται ότι είναι η μείωση του ΦΠΑ, τόσο στον υψηλό συντελεστή όσο και στο χαμηλό,  για όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε βασικό συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκτός του ότι εκτιμούν ότι πρόκειται για μέτρο που δεν θα αποφέρει πάρα πολλά έσοδα ενώ δεν συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι για το ίδιο προϊόν δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική τιμή (λόγω διαφοράς στο φΠΑ).

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με στόχο την εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος προς όφελος της διαφάνειας των συναλλαγών και των εσόδων και αναζητά τρόπους υπερσκελισμού των κωλυμμάτων που έχουν παρουσιάσει οι δανειστές.

Στο ερώτημα αν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή, 6,5% με κάρτα και 9,5% με μετρητά, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στο Brussels Group. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από τις επαφές των τελευταίων ωρών λένε ότι οι δανειστές πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ στην Ελλάδα, ανέφερε τα εξής: «Επισήμως, τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς. Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

»Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος. Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της» σημείωσε.

δανειστέςΦΠΑ