ΔΝΤ: Χωρίς αξιολόγηση δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αξιολόγηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους” είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μετά τη λήξη της ενημέρωσης του ΔΣ του Ταμείου. “Όμως θα μπορούσα να προβλέψω ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα, εάν η κυβέρνηση θα αποφάσιζε να πάρει μέτρα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ του ΜΕGA και του real.gr, η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν μια άτυπη πρωτοβουλία της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, με σκοπό να προλάβει τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χώρων.

Ο Πολ Τόμσεν διαπίστωσε μια βελτίωση και μια μικρή πρόοδο στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, αλλά «η κατάσταση απέχει ακόμη στο να χαρακτηριστεί ιδεώδης».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε το γενικό έλεγχο της διαπραγμάτευσης γιατί τώρα τα θέματα που συζητιούνται είναι πιο εστιασμένα και εξετάζονται σε βάθος. Ωστόσο, όπως τόνισε, πολλές πλευρές της διαδικασίας παραμένουν άκρως προβληματικές και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν έχουν ολοκληρωτική πρόσβαση σε στοιχεία και στους Έλληνες Υπουργούς.

Ο κ. Τόμσεν, αξιολογώντας την πορεία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατʼ αρχήν σε τρία θέματα: αναθεώρηση του ΦΠΑ, φορολογική διοίκηση και πτωχευτικό δίκαιο (κόκκινα δάνεια).
Αναφορικά με τις αποκλίσεις, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, είπε ότι οι διαφωνίες παραμένουν στα εργασιακά, τις συντάξεις, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 και στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.
Επιχείρησε επίσης να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την επίμαχη τοποθέτηση του στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, διαψεύδοντας ότι πίεσε τους Ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του χρέους και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος τους τόνισε πως «απομακρυνθήκαμε από τους στόχους, το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό αυξήθηκαν αντί να μειωθούν».

Σύμφωνα με το MEGA η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν είναι αισιόδοξη καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

“Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης”, φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου, “η γενική εικόνα της ενημέρωσης του κ. Τόμσεν είναι το ‘ναι μεν αλλά’. Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε”.

Το χειρότερο απ’ όλα, είπε ο Τόμσεν, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους Υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους Υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΔΝΤΕΛΛΑΔΑΤόμσενχρηματοδότηση