Σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει τις εκροές από τις ελληνικές τράπεζες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τον Απρίλιο έφυγαν 7 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ έφυγαν μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι τα επίσημα στοιχεία δεν θα ανακοινωθούν πριν τις 29 Μαΐου. Στην περίπτωση που τα νούμερα των εκροών επιβεβαιωθούν, σημειώνει η Goldman Sachs, θα συμβαδίζουν με μια αύξηση ύψους 6 δισ. ευρώ από τον ELA την ίδια ακριβώς περίοδο. Με αυτή τη λογική, συνεχίζει στην έκθεσή της, η χθεσινή απόφαση για αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ μετά την αύξηση της περασμένης εβδομάδας κατά 2 δισ. ευρώ δείχνει ότι ο ρυθμός εκροών καταθέσεων τον μήνα Μάιο δεν δείχνει τάσεις μετριοπάθειας.
Η Goldman Sachs στην έκθεσή της συνδέει το εντεινόμενο φαινόμενο φυγής καταθέσεων με την αύξηση του ELΑ από την μεριά της ΕΚΤ, ενώ με την παράθεση σχετικών πινάκων δείχνει πως το πρόβλημα είναι σημαντικό. Γι’ αυτό και η Φρανκφούρτη έχει ανεβάσει το όριο της παροχής έκτακτου μηχανισμού στήριξης προς τις τράπεζες στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιπροσωπεύει μόλις το 1,2% των περιουσιακών στοιχείων της ζώνης του ευρώ, σήμερα αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής χρήσης των διευκολύνσεων της ΕΚΤ, έναντι μηδέν το Δεκέμβριο του 2014 και 28% το 2012 (124 δισ. ευρώ).