Bild: Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία

Προς την χρεοκοπία οδεύει η Ελλάδα, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα BILD και ταυτόχρονα διερωτάται αν ένα παράλληλο νόμισμα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από αυτή την προοπτική.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της BILD που φέρει τον τίτλο: «Μπορεί το Geuro να σώσει την Ελλάδα; Δεύτερο νόμισμα για την επίλυση της οικονομικής κρίσης», η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες αλλά και την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Όπως τονίζει, λόγω της επικείμενης χρεοκοπίας η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει και την εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος, του Geuro. Η ιδέα ανήκει στον πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα, για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα μπορεί να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs) παραμένοντας, ωστόσο, στο ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάγιερ, ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι «το Geuro θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες». Όσο για τον αντίκτυπο που θα έχει κάτι τέτοιο στον τουρισμό, σύμφωνα με την Bild ο κ. Μάγιερ, αναφέρει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πληρώνουν σε Geuro.

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι στα τέλη Απριλίου ο κ. Μάγιερ είχε ενημερώσει στην Αθήνα τον κ. Βαρουφάκη για το Geuro, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως αρνήθηκε πως τέθηκε τέτοια πρόταση στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών. «Όμως, η έλλειψη των χρημάτων θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση πιο γρήγορα από ό,τι είναι επιθυμητό να εισάγει το Geuro» καταλήγει το δημοσίευμα της Bild.

BildGeuroχρεοκοπία