Έκθεση της Κομισιόν για το συνταξιοδοτικό δείχνει ότι η Ελλάδα "γερνάει"

Να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό καλεί την χώρα μας η Κομισιόν με έκθεσή της, η οποία αναφέρεται στις οικονομικές προβλέψεις μέχρι το 2060 σε συνάρτηση με τη δημογραφική κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν την οποία παρουσιάζει σήμερα η “Καθημερινή”, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες αναμένεται να μειώσουν μέχρι το 2060 τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά δύο μονάδες από το σημερινό 16,2%, το ποσοστό του ΑΕΠ μετά από 45 χρόνια θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρον της Ε.Ε. (12,3% για την Ε.Ε. και 14,3% για την Ελλάδα).

Επίσης η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει ότι το 2050 η Ελλάδα θα έχει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67,3 έτη) όταν σήμερα το πραγματικό όριο βρίσκεται στα 62 έτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η “Καθημερινή”, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού του 2015 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας δύο κεντρικά βασικά θέματα: πρώτον ότι έχουν γίνει πολλά και τα αποτελέσματα τους θα φανούν μέσα στα επόμενα χρόνια και δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν και άλλα, καθώς η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η κακή αφετηρία διατηρούν τις δαπάνες για τις συντάξεις σε σημαντικά υψηλό επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρει ότι η Ελλάδα γερνάει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 ένας στους πέντε πολίτες ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω ενώ το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα υπερβαίνει το 30%.

δημογραφική κατάστασηΕΛΛΑΔΑΚομισιόνσυνταξιοδοτικό