Από λογαριασμό του ΔΝΤ στην ΤτΕ, πληρώσαμε τη δόση στο ΔΝΤ

Την Δευτέρα το μεσημέρι αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και από λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και με χρήματα που είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η λύση επελέγη και για τον επιπλέον λόγο πως δεν χρειάστηκε να βρει αλλού χρήματα, αλλά αυτά υπήρχαν ήδη σαν εγγύηση στον λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ με τελικό δικαιούχο το ΔΝΤ που εισπράττει από εκεί τις δόσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα αυτά είχαν προβλεφθεί από την αρχική σύμβαση, και είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει και πάλι να αναπληρωθούν ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα πληρωμών.

Αδειάζοντας τον λογαριασμό αυτόν όπου μοναδικός δικαιούχος είναι το ΔΝΤ, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε, τουλάχιστον για τώρα, να ξοδέψει για την πληρωμή της δόσης χρήματα από τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα. Κρατάει έτσι ρευστότητα για να πληρώσει αύριο 600 εκατ. ευρώ για το δεκαπενθήμερο μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνέχεια όμως τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς στις 27 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ. για μισθούς και συντάξεις. Η επιπλέον θα υπάρξει από πληρωμές του ΦΠΑ ή άλλων δόσεων από ρυθμίσεις πληρωμής φόρων του παρελθόντος. Ο εσωτερικός δανεισμός από τις καταθέσεις που τηρούν τα ασφαλιστικά Ταμεία περιορίζεται δραστικά (καθώς ανακοινώθηκε πως μόνον τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ επιπλέον) και παράλληλα έχουν παγώσει σχεδόν όλες οι «ελαστικές» ανάγκες πληρωμών του δημοσίου σε ιδιώτες (4,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών τον Μάρτιο και πάνω από 7 δισ. ευρώ συνολικά φέτος όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού).

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ΜΜΕ, οι δανειστές γνώριζαν ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει με αυτόν τον τρόπο αλλά το δέχτηκαν για να μην προκύψει χρεοκοπία.

ΔΝΤδόσηΤτΕ