FT: Το Grexit δεν πρέπει ν΄αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα ούτε από την Αθήνα ούτε από τους δανειστές

Το Grexit δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα προειδοποιεί στο κύριο άρθρο της λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup η εφημερίδα Financial Times. Υπογραμμίζει με κατηγορηματικότητα ότι προφανώς δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα από την Ελλάδα αλλά ούτε και από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς «καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να διαχειριστεί την αποχώρηση με ηρεμία».
Όπως υπογραμμίζει, «παρά τα τείχη προστασίας που έχουν υψωθεί από το 2012, οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα έφερνε μόνιμες αμφιβολίες για το μέλλον του. Όλες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση το ήδη τεράστιο χρέος θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εδώ οι ανταγωνιστές παίζουν με πολύ διαφορετικούς κανόνες».

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι πιστωτές «επιμένουν ότι πριν από την εκταμίευση της δόσης πρέπει να προηγηθούν μεταρρυθμίσεις» αλλά συμπληρώνει ότι σε αυτό υπάρχουν δύο εμπόδια. «Το πρώτο είναι πως στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να κάνει το ακριβώς αντίθετο και αντιστεκόταν στις μεταρρυθμίσεις αυτές. Το δεύτερο είναι πως η δημοσιονομική αυστηρότητα και η απορρύθμιση αγορών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα».

Αναφέρει ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να θέλει να επικεντρωθεί πρώτα στην ανάπτυξη. «Το όραμά του για το πώς θα επιτευχθεί αυτό είναι εντελώς διαφορετικό και έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό τον συναδέλφων του στην ευρωζώνη. Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε τον υπουργό Οικονομικών του από τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση, το χρηματιστήριο έκανε ράλι».

Όπως τονίζεται στο άρθρο, η ελάφρυνση χρέους είναι το ζήτημα που παραμένει «αγκάθι» και  προς το παρόν λίγοι από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν κάτι τέτοιο, επικαλούμενοι και τις «προκλήσεις» της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως πχ το σχέδιο επαναπρόσληψης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.  Η Αθήνα από την άλλη υπόσχεται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα το πετύχει αυτό.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ουσιαστικά μόνο το ΔΝΤ είπε ανοιχτά αυτό που πραγματικά συμβαίνει: ότι μπορεί κάλλιστα η διολισθαίνουσα ανάπτυξη της Ελλάδας να καταστήσει αναπόφευκτη κάποια διαγραφή χρέους. «Μια προγραμματισμένη ελάφρυνση χρέους μπορεί να μην αποτελεί μέρος στα σχέδια κανενός, αλλά με τις απαιτήσεις που συσσωρεύονται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών -μισθοί, συντάξεις, πληρωμές στο ΔΝΤ- πιθανή χρεοκοπία από ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να πάνε την Αθήνα πολύ πιο μακριά. Ακόμα και αν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αυτήν την εβδομάδα εξασφαλίσει την απελευθέρωση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η παράσταση θα αντέξει μέχρι τον Ιούνιο. Οι αποπληρωμές στην ΕΚΤ τους επόμενους μήνες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ένα ακόμα πακέτο, για το οποίο μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για πανευρωπαϊκή συμφωνία» σημειώνει η εφημερίδα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η έννοια της πίστωσης, ούτως ή άλλως, προϋποθέτει ότι ενίοτε μπορεί να μην πληρωθεί κάποιο χρέος. Υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα πρέπει αυτό να συγχέεται με την εγκατάλειψη ενός νομίσματος γιατί τότε πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. «Οι διαπραγματεύσεις με το υπόλοιπο Eurogroup δεν θα προκαλούσαν τόσο φόβο, αν εργάζονταν όλοι για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζές της είναι καλύτερα προστατευμένες από τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Αν μπορεί να γίνει ανοιχτή συζήτηση για το Grexit, το ίδιο πρέπει να συμβεί και για μέτρα αναχρηματοδότησης τραπεζών που κινδυνεύουν από τη φυγή καταθέσεων, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή την εκκαθάρισή τους».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «τον 18ο αιώνα ο Σάμουελ Τζόνσον είχε παρατηρήσει ότι όταν ένας άνδρας γνωρίζει ότι θα κρεμαστεί σε δύο βδομάδες, μπορεί να αυτοσυγκεντρωθεί. Το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν είχε παρόμοιο αντίκτυπο στην Ελλάδα και το Eurogroup. Το μυαλό τους πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο πώς θα το αποφύγουν».

EurogroupFinancial TimesGrexitδιαγραφήχρέος