Πολυσέλιδο έγγραφο στο οποίο περιέχονται οι απόψεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το ποια πορεία θα πρέπει ν’ ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης φέρεται να διένειμε σε ορισμένους ομολόγους του της ευρωζώνης αλλά και σε άλλους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ο ίδιος ο Υπουργός. Το 36σέλιδο έγγραφο, το οποίο επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία προφανώς το προμηθεύτηκε από τέσσερις ευρωπαίους αξιωματούχους που εμφανίζονται ως πηγές της, φέρεται να προκάλεσε σχετική σύγχυση σε όσους το διάβασαν καθώς σε αρκετά σημεία δεν ταυτίζεται με την ελληνική διαπραγματευτική γραμμή που έχει χαραχτεί τις τελευταίες ημέρες στη διαβούλευση.
Το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την ύπαρξη εγγράφου που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για κείμενο, όπως λέει το υπουργείο, που έχει συνταχθεί υπό την επίβλεψη του Γενικού Ηραμματέα Νίκου Θεοχαράκη, και αφορά ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης για την μεταμνημονιακή εποχή και υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσονται στις Βρυξέλλες.
Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το έγγραφο, που είχε τίτλο, «Η ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα σχέδιο» παρουσιάστηκε από τον Έλληνα Υπουργό στους ομολόγους του στο Παρίσι και τη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και σε ανώτερους αξιωματούχους των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα. Το περιεχόμενο του εγγράφου Βαρουφάκη εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. «Πιθανώς είναι η ώρα να απεικονίσουμε μία ανάκαμψη της Ελλάδας, προτού ξεκλειδώσουμε το παρόν αδιέξοδο», λέει το έγγραφο, προτού υπεισέλθει στους διάφορους τομείς που η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει.
Το δημοσίευμα της WSJ επισημαίνει ακόμη ότι ενώ ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το έγγραφο είναι ίδιες με αυτές που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, όπως η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής φορολογίας, διαφέρει ωστόσο σε κάποια άλλα σημεία από όσα συζητούνται μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων από την Ελλάδα και των αντίστοιχων των θεσμών. «Είναι δύσκολη οποιαδήποτε σύνδεση με το σχέδιό του και τις συνεχιζόμενες διαπργματεύσεις. Μοιάζει ένα πολύ καλό πρόγραμμα για μία χώρα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά θέλει μόνο να αποτελεί έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό», σημειώνει άλλος αξιωματούχος.
Η WSJ συνεχίζει τονίζοντας ότι το κείμενο του Έλληνα υπουργού προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,1% φέτος, κάτω δηλαδή από το προβλεπόμενο 0,5% της Κομισιόν (…) Για το 2016, το έγγραφο Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2%, επίσης κάτω από το προβλεπόμενο της Κομισιόν (2,9%).«Το πρόβλημα είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να βαδίζει απολύτως στην ίδια γραμμή με τον Τσίπρα», λέει άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το έγγραφο αυτό αντιπροσωπεύει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αυτό είναι που προκάλεσε κομφούζιο στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο, ορισμένοι εξ αυτών υποβίβασαν κατά κάποιο τρόπο τη σημασία της παρέμβασης Βαρουφάκη και εστίασαν το γεγονός του ανασχηματισμού της διαπραγματευτικής ομάδας πριν από μερικές ημέρες και στην οποία φαίνεται ότι «μειώνεται» η επιρροή του υπουργού. «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει λίγη σημασία έχει αυτό το έγγραφο», σημειώνουν.
Ακόμη, το μπέρδεμα είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κατά τους αξιωματούχους ήταν υποτονική τις τελευταίες ημέρες, κρατώντας τη χώρα ακόμη μακριά από τη χρηματοδότηση.