Ενδεχόμενος συμβιβασμός της Ελλάδας με τους πιστωτές της οδηγεί τη χώρα μόνον ακόμη περισσότερο στην καταστροφή, διότι αν περάσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν και την επόμενη χρονιά αποθέματα κεφαλαίων στην χώρα, μια εξέλιξη που είναι γνωστή μόνον από περιόδους πολέμου, προειδοποιεί σε άρθρο της η μεγαλύτερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Wirtschafts Blatt».
Το άρθρο επισημαίνει ότι πολλοί «καλοπροαίρετοι» παρατηρητές έσπευσαν να χαιρετίσουν την απομάκρυνση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «αμετακίνητο», από την απευθείας «γραμμή βολής των διαπραγματεύσεων» στο Eurogroup καθώς εκτιμούν ότι πλέον ο συμβιβασμός, τον οποίο επιθυμούν, έχει έρθει λίγο πιο κοντά.
Ακούγεται επίσης, μερικές φορές, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι η κ.Μέρκελ ή ο κ. Σόιμπλε έχουν καταλάβει ήδη προ πολλού, πως οι συνταγές τους για λιτότητα έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά υπάρχουν και οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, στους οποίους πρέπει να παρουσιαστεί ότι οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να «σέρνουν από τη μύτη» τα πλούσια έθνη των πιστωτών, αυτοί οι Έλληνες, οι οποίοι επί δεκαετίες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και άφηναν να αναπτύσσονται διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Ακούγεται επίσης πως, εάν η Αθήνα αποδεχόταν τουλάχιστον τυπικά τους όρους μεταρρυθμίσεων και περικοπών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια, τότε θα μπορούσαν να χαλαρώσουν κάπως και οι όροι όπως είχε γίνει ήδη το 2014. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η πλάνη, επισημαίνει το άρθρο, καθώς παρά το ότι τον περασμένο χρόνο ακολουθήθηκαν οι «συνταγές» των δανειστών δεν υπήρξε καμία στροφή προς το καλύτερο. Και παρά την ελαφρά αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν πρέπει να αγνοείται ότι η Ελλάδα βίωσε την τέταρτη χρονιά της καταστροφής των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της κοινοτικής τράπεζας δεδομένων Ameco.
Σύμφωνα με την αυστριακή «Wirtschafts Blatt», θα βιώσει τέτοια καταστροφή που κανονικά βιώνει μια χώρα μόνον σε περίοδο πολέμου, με τα κεφαλαιακά αποθέματα να έχουν αυξηθεί μεταξύ 1960 και 2010 ακόμη και σε χρονιές με οξεία ύφεση, και οι κοινοτικές προβλέψεις που λαμβάνουν εκ των προτέρων υπόψη την επίδραση των όρων, δείχνουν ότι το κεφαλαιακό απόθεμα θα συρρικνωθεί και μέσα στο 2016 και έως τότε η Ελλάδα θα έχει χάσει ολόκληρες επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Το άρθρο της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας καταλήγει διατυπώνοντας το συμπέρασμα ότι αυτό σημαίνει απλά και μόνον ότι οι πιστωτές θέλουν να καθηλώσουν την Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά σε «εμπόλεμη (οικονομικά) κατάσταση».