Κάλεσμα και στις δύο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να κλείσει η συμφωνία απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα», τόνισε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους – εταίρους, θεσμούς, κυβέρνηση – να κλείσει η συμφωνία και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες δεν υπάρχει συμφωνία, η Πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσέγγιση και η διαδικασία εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ δύο πλευρών που αρχίζουν με διαφορές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Σημείωσε, επίσης, ότι στη χώρα μας όλοι όσοι μιλούν δημόσια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε. Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό θα πρέπει να αλλάξει, η Ελλάδα να μην είναι πρόβλημα, αλλά αξία, να έχει θετικές προοπτικές και να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και για το ενδεχόμενο διαγραφής τους, η κ. Κατσέλη σε συνέντευξή της στον Alpha υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να γίνει μια διαγραφή σε οριζόντιο επίπεδο.
Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επισήμανε ότι μια άμεση λύση είναι η σωστή ρύθμιση των δανείων. Γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες, τόσο μέσω νέων ρυθμίσεων αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων στον τομέα αυτό όσο και μέσω της δημιουργίας νέων δομών μέσα στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίζεται η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του και αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλοποίησης των συνθηκών ώστε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.
Επισήμανε ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεργασίας με όλες τις τράπεζες προκειμένου να υποβληθούν σχέδια συμμετοχής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που είχε προκύψει με τα ΑΤΜ και την καθυστέρηση περίπου κατά δύο ώρες στην καταβολή των συντάξεων, απάντησε ότι ήταν ένα καθαρά τεχνικό θέμα.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ υψηλό και θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους μας, διαφορετικά δύσκολα η ελληνική οικονομία θα έχει βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.