«Αν δεν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές η μόνη εναλλακτική είναι το Grexit. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και ότι θα σκίσει το μνημόνιο, αυτά τα πράγματα είναι ασύμβατα» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΙ η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν επικεφαλής της E.F. Consulting, η οποία, μία μέρα νωρίτερα, σε ομιλία της, είχε δηλώσει ότι η ίδια δεν έχει ούτε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και ότι έχει βγάλει όλα της τα χρήματα στο εξωτερικό.
«Έχει σπαταληθεί παρά πολύ χρόνος για το πώς θα αποκαλείται η τρόικα και το μνημόνιο. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, μένει λίγος χρόνος, και δεν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές» σημείωσε η κ. Ξαφά στο ΣΚΑΪ συμπληρώνοντας ότι «ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπαν ότι υπάρχει σχέδιο Β’ για την Ελλάδα.» Εκτίμησε, δε, ότι «κανένας πιστωτής δεν θα βάλει χρήματα σε ένα καλάθι χωρίς πάτο, χωρίς πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας… Η κυβέρνηση θέλει να πάρει εισπρακτικά μέτρα, όχι μεταρρυθμίσεις».
Ώρες νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, την οποία διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, παραδέχθηκε ότι έχει τραβήξει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην εκδήλωση, στην οποία ήταν παρών και ο Γιάννης Μηλιός, η κ. Ξαφά ανέφερε ότι: «Η κυβέρνηση μιλά για αναδιανομή πλούτου αντί για παραγωγή του» προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, στην ουσία, θέλει να προσφέρει κοινωνικά επιδόματα με χρήματα άλλων, διότι «μπορεί να λέει ότι ζητά χρόνο, αλλά στην ουσία ζητάει χρήματα».
Η Μιράντα Ξαφά παρατήρησε επίσης πως δεν επιλέγει κάποιος τη λιτότητα, αλλά αυτή εφαρμόζεται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα, ούτε το υψηλό χρέος, του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει για να εξάγει και για να είναι πιο ανταγωνιστική, κατέληξε.